
Klimaatenveloppe
(BO-53) - Nederland wil in 2030 49% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990, dat betekent een totale reductie van 48.7 Mton CO2eq ten opzichte van wat met bestaand beleid zou worden gerealiseerd. Ook landbouw en landgebruik zal hieraan bij moeten dragen. De opgave voor deze sector is een totale reductie van 3.5 Mton CO2eq, en is als volgt gespecificeerd; 1 Mton CO2eq via methaan emissie reductie uit de veehouderij, 1.5 Mton CO2eq door slimmer land- en bosgebruik, en 1 Mton CO2eq via besparende maatregelen in de glastuinbouw. Dit zijn taakstellende doelen, terwijl de ambitie hoger ligt.
Antwoord geven op de vraag hoe deze reductiedoelstellingen gerealiseerd kunnen worden met een goede betrokkenheid van de sector is het belangrijkste opgave van dit Cluster Klimaatenveloppe.
Slim Bos en Natuurbeheer
(BO-53-001) - De projecten binnen dit thema richten zich op het ontwikkelen van instrumenten voor extra vastlegging van CO2 dmv slim bosbeheer, protocollen voor monitoring en rapportage van koolstofvastlegging, en duidelijkheid over de noodzaak voor het aanpassen van het huidige monitoringssysteem.
Slim Landgebruik
(BO-53-002) - Het vastleggen van koolstof in de bodem is een manier om de CO2 emissies te compenseren. Slim landgebruik onderbouwt dit met data en stimuleert toepassing in de praktijk van doeltreffende maatregelen. De verschillende projecten onder dit thema dragen bij door de uitgangssituatie voor de C-voorraad in de Nederlandse bodem vast te leggen en door een monitoringsstrategie te ontwikkelen gericht op de nationale emissieregistratie zodat maatregelen van boeren ook daadwerkelijk meetellen voor emissiereductie.
Methaanemissie veehouderij
(BO-53-003) - Methaan is het broeikasgas dat de broeikasgasemissie uit de veehouderij voor een belangrijk deel bepaalt. Het komt vrij tijdens het verteringsproces van met name herkauwers, en tijdens de opslag van mest. Reductie van methaanemissie is daarom een belangrijke opgave voor de veehouderij om de klimaatdoelen te realiseren.
Klimaatneutrale Kassen
(BO-53-004) - Kas als Energiebron werkt vanuit energieafspraken tussen de glastuinbouwsector en de overheid, die in de Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014-2020 staan, en die recent is geactualiseerd.