
Transitie Veehouderij
(BO-43-012, BO-43-013 en BO-43-014)
Mest, milieu en klimaat
(BO-43-012.02) - De rijksoverheid stimuleert de ontwikkeling van een milieuvriendelijke landbouw en de vermindering van de emissies van stikstof (N), fosfor (P) en broeikasgassen naar het milieu zodat de de bodem-, water- en luchtkwaliteit verbetert.
Antibioticumproblematiek
(BO-43-013.03) - Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. Doel van het beleid rondom antibioticaresistentie is de volksgezondheid zoveel mogelijk beschermen tegen de resistentierisico’s door het terugdringen van het gebruik van antimicrobiële middelen in de dierhouderij, het terugdringen van de aanwezigheid van resistentie bij ziekteverwekkende bacteriën en het voorkomen van de overdracht van resistentie van dier naar mens.
Systeeminnovatie veehouderij
(BO-43-013.01) - De maatschappelijke druk om de veehouderij te verduurzamen blijft groot. Centraal staat de versnelling van de verduurzaming van de veehouderij mede gericht op dierenwelzijn en diergezondheid en het beperken van de gevolgen voor de volksgezondheid en de omgeving, de verbetering van het welzijn en de gezondheid van gezelschapsdieren.
Dierenwelzijn landbouwhuisdieren
(BO-43-013.02) - Dierenwelzijn leeft breed onder de bevolking. De maatschappij en daarmee ook de politiek besteedt veel aandacht aan verbetering van het dierenwelzijn, bij zowel landbouwhuisdieren, (kweek)vissen, gezelschapsdieren, circusdieren als dierentuindieren. Aangemoedigd, geprikkeld en gesteund door maatschappelijke organisaties en overheid hebben sector, keten en markt afgelopen jaren veel verbeteringen doorgevoerd. In de komende jaren ligt de focus van de overheid op die aspecten waar zowel sector, overheid en maatschappelijk veld stappen kunnen en willen zetten, dus zowel in de veehouderij zelf, tijdens diertransporten, in de slachterijen en de fokkerij.
Diergezondheid en effect veehouderij op volksgezondheid
(BO-43-013.04) - De maatschappelijke druk om de veehouderij te verduurzamen blijft groot. Centraal staat de versnelling van de verduurzaming van de veehouderij mede gericht op dierenwelzijn en diergezondheid en het beperken van de gevolgen voor de volksgezondheid en de omgeving, de verbetering van het welzijn en de gezondheid van gezelschapsdieren.
Agro-economie, markt en handel
(BO-43-014.01) - De agrarische sector is belangrijk voor de Nederlandse economie. Naast de bijdrage aan de toegevoegde waarde, de werkgelegenheid en de exportpositie van Nederland heeft de agrarische sector ook een grote invloed op het milieu, het landschap en de economische activiteit op het platteland. Innovatie is van belang om een concurrerende positie te behouden en te versterken. De projecten binnen dit thema voorzien in de informatiebehoefte van de diverse overheden omtrent de economische en financiële stand van zaken in diverse sectoren en brengen mogelijke effecten van voorgenomen beleidsmaatregelen in kaart.
Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
(BO-43-014.02) - Een belangrijk deel van de besluitvorming rond het landbouwbeleid is gecentraliseerd in Europa. Gezien het grote landbouwbudget op EU-niveau is er behoefte aan een effectieve en efficiënte inzet van middelen. Ten aanzien van het GLB na 2020 wil Nederland de directe betalingen op hectarebasis ombouwen naar betalingen voor maatschappelijke diensten. Dat kan op verschillende manieren. In dit thema wordt inzicht ontwikkeld in de effecten van de komende GLB-voorstellen van de Europese Commissie voor verschillende indicatoren (effect op het inkomen in de landbouw, effect op milieu en natuur, budget, etc.), en worden de voorstellen getoetst in het licht van de prioriteiten en beleidswensen die Nederland heeft.