Project

Monitor duurzaam voedsel

Het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie streeft namens de Nederlandse overheid naar verduurzaming van voedsel. Daarvoor zijn verschillende initiatieven gestart.

Doelstelling

Het doel van dit initiatief, Monitor Duurzaam Voedsel 2011, is het monitoren van de marktontwikkelingen aan de hand van structuurgegevens van biologische land- en tuinbouwbedrijven, consumenten bestedingen (waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen verkoopkanalen, productgroepen en geselecteerde keurmerken.

Beoogd resultaat

Het project “Monitor Duurzaam Voedsel” voorziet in het monitoren van de marktontwikkelingen van duurzaam voedsel. Op basis daarvan kunnen de betrokken partijen beleidsbeslissingen nemen.

Werkwijze

Structuurgegevens van de biologische landbouw worden door Stichting SKAL geleverd en door LEI verwerkt. Er worden ook gegevens verzameld over de voedselomzet per productgroep in supermarkten, de productomzetten voor keurmerken in supermarkten, de biologische omzet van abonnementen/webwinkels van Odin, de biologische omzetten van webwinkels en overige bezorgsystemen van Van Eigen Erf, de omzetgegevens van adopteer een kip en appelboom van Biologica, duurzame inkoopgegevens van Albron en Compass, de omzet van biologisch voedsel voor Aldi, Lidl en Detailconsult en totaal voedsel totale voedselomzet voor alle verkoopkanalen buiten de supermarkten. Deze gegevens worden ook door LEI verwerkt