Gezond en veilig voedsel kennisbasis voor toekomst

Productie van gezond, veilig, duurzaam en efficiënt voedsel vereist een ketenbenadering. Alleen door kennis die in de verschillende deelgebieden wordt opgebouwd te verbinden en verschillende waarden van voedselproductie en –consumptie integraal af te wegen, kunnen de doorbraken worden gerealiseerd en maatschappelijke uitdagingen worden opgelost.

Een integrale benadering van het concept voedselkwaliteit ondersteunt een bewust en gewogen besluit. De druk op bedrijven om gezondere, veiligere en duurzamere producten te leveren is de afgelopen jaren opgevoerd door overheden, consumentenorganisatie en ngo’s. Tegelijk voeren veel bedrijven een actiever beleid op Maatschappelijk verantwoord Ondernemen (MVO, of CSR in het Engels)  wat resulteert in onder meer nieuwe eisen in de supply chain op gebied van duurzaam inkoopbeleid, verminderen verpakkingsafval en verlaging van voedselverspilling. Vanuit de Kennisbasis heeft Wageningen UR gewerkt aan kennis en oplossingen voor deze uitdagingen, waarbij het  kennisbasisprogramma “gezond en veilig voedsel in ketenperspectief” zich de afgelopen jaren heeft gericht op kwaliteit van (primaire) voedselproducten in de brede zin (samenstelling, productie, en effecten op de gezondheid en gedrag).

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar
Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar
Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar
Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar

Een keten nader bekeken: haver

Haver is gezond, voedzaam en duurzaam. Voldoende reden voor het opzetten van een productieketen met veredelings- en voedingsbedrijven, belangenorganisaties en onderzoek partners. Het onderzoek aan haver betreft een meerjarige rassenvergelijking op verschillende grondsoorten, de analyse van inhoudsstoffen met aandacht voor genetische en omgevingsfactoren, de intrinsieke veiligheid en de zuiverheid bij glutenvrije productie, innovaties in het broodbakproces uitgaande van havermeel en haverbloem, toepassingen in diervoeders om gebruik van antibiotica terug te dringen, en het in ere herstellen van een middeleeuwse traditie: het brouwen van puur haverbier. Meer over de haverketen


- De keten -

 • Kwaliteit van grondstoffen
  Vertrouwen in voedsel is belangrijk, door schandalen (paardenvlees, melamine in melk) wordt dat vertrouwen nogal eens op de proef gesteld. Voedsel authenticiteit is dan ook van groot belang.
  Lees meer
 • Technologie in de keten
  De industriële verwerking van agro-grondstoffen vraagt om nieuwe methoden de kwaliteit van voedsel te garanderen. Technieken zoals milde conservering en de Pasteur-chip zijn bedoeld om voedsel langer houdbaar te maken en dragen daarmee bij aan minder voedselverspilling.
  Lees meer
 • Gezonde, veilige en duurzame producten
  De vraag van consumenten naar voedsel dat naast lekker en veilig, ook gezonder is neemt steeds meer toe. Welke producten en bestanddelen in voedsel bijdragen aan onze gezondheid is nog grotendeels onbekend.
  Lees meer
 • Integrale afweging in de keten
  De noodzaak om duurzamer en efficiënter te produceren en de mondialisering van de handel vragen om veranderingen in productiesystemen.
  Lees meer
 • Interactie voedsel en mens
  De sleutel voor een gezonder eetpatroon ligt bij de consument. Gewoontegedrag is daarbij een belangrijke component.
  Lees meer
 • Kwaliteit gemeten
  Nanotechnologie speelt ook in de voedselindustrie een toenemende rol. Met onderzoeksprojecten wordt gekeken naar de voedselveiligheid van de nieuwe technieken.
  Lees meer
 • Investeringsprogramma: Voeding op maat
  Voeding speelt een steeds belangrijkere rol in de preventieve gezondheidszorg voor mens en dier. Om dat belang verder uit te bouwen is meer kennis nodig over de wisselwerking tussen onze genen en wat we eten, over de rol die ons keuzegedrag daarbij speelt en hoe dat te beïnvloeden.
  Lees meer
 • Investeringsprogramma: Voeding, gezondheid en gedrag
  Dit investeringsprogramma is een samenwerking geweest tussen de onderzoeksscholen van WU en het KB-V programma. Het uitgangspunt is dat een grotere inname van voedingsvezels leidt tot een sneller gevoel van verzadiging, waardoor de energie-inname van mens en dier over een hele dag bezien lager wordt. Daardoor neemt b.v. hongergevoel af tijdens diëten en zou het vergroten van gevoelens van verzadiging kunnen bijdragen aan het verminderen van overgewicht.
  Lees meer