
Transitie & Innovatie
(KB-16) - Dit programma richt zich op het ontwikkelen van kennis over de stuurbaarheid van transitie- en innovatieprocessen, nieuwe methodieken en strategieën voor innovatie en valorisatie, en condities voor duurzame handelspraktijken van ondernemers en burgers/consumenten.
Werken aan transitie naar een duurzame land- en tuinbouw en een vitaal platteland
De samenleving verandert in een hoog tempo. Mondialisering, individualisering, veranderende schaarste verhoudingen, klimaatverandering en nieuwe technologieën hebben grote invloed op de inrichting van onze maatschappij. Ze leiden tot fundamentele veranderingen in opvattingen over de rol van betrokken publieke en private partijen, ook in de agrarische sector. Er zijn nieuwe verbindingen nodig met de markt, de omgeving en de maatschappij. Deze zijn alleen te realiseren in grotere verbanden en met medewerking van alle belanghebbenden: boeren, tuinders, landbouworganisaties, overheden, maar ook ketenpartijen en maatschappelijke organisaties.
In opdracht van het ministerie van Economische Zaken werkt Wageningen UR samen met deze partijen aan grensverleggende concepten voor een duurzame agrarische productie. Naast het ontwikkelen van nieuwe kennis, gaat het hierbij óók om faciliteren bij het ontstaan van nieuwe samenwerking vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor meer duurzame vormen van landbouw. Het blad Syscope bericht over deze ontwikkelingen. Op internet is een boek met wetenschappelijke publicaties te vinden.
De website Transwiki biedt een digitaal platform voor uitwisseling van kennis en ervaring voor een transitie naar duurzame landbouw.
Dynamiek van transities
(KB-16-001) - Om meerdere transitie-opgaven in samenhang met elkaar te kunnen verkennen is een nieuw te ontwikkelen set van analyse-instrumenten nodig om het functioneren van systemen, afwentelingsmechanismen en competing claims in beeld te brengen. Met deze kennis kunnen betere inschattingen gemaakt worden over stuurbaarheid van transities en kunnen scenario analyses versterkt worden.
Instituties en Innovatiestrategieën
(KB-16-002) - De ontwikkeling van nieuwe, eigentijdse samenwerking tussen bedrijfsleven, onderzoek & onderwijs en overheid (gouden driehoek) krijgt een nieuwe impuls met het nieuwe ministerie, zowel nationaal, regionaal en internationaal (Joint Programming). Het doorgronden van de relatie tussen niche- en regimeniveau is van groot belang om nieuwe meer generieke sturing en interventiestrategieën voor innovaties af te leiden en bestaande te verbreden.
Rollen van actoren & gedrag
(KB-16-003) - Het gedrag van burgers/consumenten en initiatieven van ondernemers vormen de drijvende kracht in een veranderende samenleving. Burger en ondernemersinitiatieven blijken substantieel te kunnen bijdragen aan goed publiek en privaat bestuur. Voortbouwend op bestaande kennis zal nieuw onderzoek ingezet worden naar de condities voor zelfsturend vermogen van burgers en ondernemersstrategieën die bijdragen aan versterking met hun maatschappelijke omgeving, en de rol van de overheid daarin.
Technologie en maatschappij
(KB-16-004) - Veel technische innovaties van de afgelopen decennia, zoals ICT of pasteurisatie, zijn soepel in het dagelijkse leven opgenomen, terwijl andere als kernenergie of genomics veel weerstand ondervinden. Met interactieve methoden wordt gekeken naar de waarden van burgers en hoe hen te betrekken bij innovaties gebaseerd op technologieën als nano- en biotechnologie, die een sleutelpositie hebben in het agrodomein.