
Voedselveiligheid
(WOT-02) - De WOT Voedselveiligheid heeft ten doel om op het terrein van voedselveiligheid en voedselfraude de overheid (LNV, VWS, NVWA) te voorzien van analyses, expertise, advies, methoden en faciliteiten die de overheid nodig heeft om (inter)nationale wet- en regelgeving uit te voeren, om verplichtingen na te komen uit (inter)nationale verdragen en om overheidstaken gericht op opsporing, toezicht en handhaving uit te voeren die van nationaal en/of algemeen belang zijn.
Chemische contaminanten (WOT-02-001)
Dit subthema is gericht op contaminanten die kunnen voorkomen in de voedselketen. Naast ondersteuning van de NVWA bij de controle op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden ook diverse type producten op de aanwezigheid van milieucontaminanten en natuurlijke toxines onderzocht. Radionuclides, dioxines, PCB’s, vlamvertragers en perfluoralkanen worden gemonitord en beperkte surveys naar mycotoxines, fytotoxines en fycotoxines vinden plaats. Dit onderzoek levert een actueel beeld op van de gehaltes van deze stoffen en daarmee ook de mogelijke risico’s voor de consument.
Voedselveiligheidissues (WOT-02-002)
Veranderingen in handelsstromen, productiewijzen, grondstoffen en omgevingsfactoren kunnen leiden tot nieuwe voedselveiligheid issues die (nog) niet breed bekend zijn of (nog) geen onderdeel uitmaken van reguliere monitoring en handhaving.
Dierbehandelingsmiddelen (WOT-02-003)
Binnen het thema dierbehandelingsmiddelen wordt onderzoek verricht aan diergeneesmiddelen en groeibevorderende stoffen. Het gebruik van diergeneesmiddelen is sterk gereguleerd terwijl het gebruik van groeibevorderende stoffen, hormonen en beta-agonisten, verboden is.
Diervoeders (WOT-02-004)
Het doel van dit thema is het uitvoeren van onderzoek dat gericht is op het vaststellen en waarborgen van de veiligheid voor mens, dier en milieu, de kwaliteit en de authenticiteit van diervoeder(grondstoffen). Nederlandse en Europese consumenten hechten veel waarde aan de veiligheid van voedsel. Een belangrijke randvoorwaarde voor de veiligheid van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong is dat de veiligheid en kwaliteit van diervoeders is gegarandeerd. Het vertrouwen van de consument is de afgelopen jaren geschaad door crises en incidenten met onder andere furazolidon, aflatoxine en dioxines in diervoeders, leidend tot te hoge gehalten in resp. vlees, melk en eieren. Ook de fraude met paardenvlees heeft de consumentenperceptie negatief beïnvloed.
Productsamenstelling (WOT-02-005)
De samenstelling van voedsel is belangrijk vanuit voedingskundig oogpunt. Daarnaast hebben consumenten en bedrijven recht op een correcte, geïnformeerde keuze van voedingsmiddelen en ingrediënten. Eerlijke handel is niet alleen in het belang van consumenten, ook voor de voedingsmiddelenindustrie, handelaren, importeurs en exporteurs is eerlijke concurrentie cruciaal. Bedrog en misleiding kunnen in de media snel tot grote imagoschade leiden, en iedereen in een sector wordt op dat moment benadeeld doordat het consumentenvertrouwen geschaad is. In sommige gevallen leidt dit soort bedrog ook tot voedselveiligheidsrisico’s. Voor overheden is een en ander van belang vanuit handelsoogpunt, het voorkomen van maatschappelijke onrust, maar ook in verband met terechte subsidieverstrekking.
WOT brede taken (WOT-02-006)
De WOT Voedselveiligheid omvat de voor de overheid, en met name voor het ministerie van Economische Zaken (EZ) wettelijke onderzoekstaken op het gebied van Voedselveiligheid. Er zijn een aantal projecten binnen de WOT Voedselveiligheid die thema-overstijgend zijn omdat ze activiteiten omvatten die voor meer dan één WOT thema (meestal voor alle vijf de WOT thema’s) nodig zijn. Deze projecten zijn in dit thema opgenomen.