
Project
Allergie en afweer
Allergieën zijn multifactoriële ziekten waarbij het verkeerd reageren van het immuunsysteem een cruciale rol speelt. Daarom is voor management van allergieën en versterken van afweer een multidisciplinaire aanpak nodig.
Doelstelling
Deze bundelt fundamenteel en toegepast onderzoek, met daarin een integratie van bèta en gamma aspecten, gericht op de mogelijkheden van allergiepreventie in de premedische fase, in ketenperspectief, en in samenwerking met diverse medische partners. Doelstelling is om via verlaging en beheersbaar maken van de ‘allergenic load’ in onze voeding en leefomgeving de sensibilisatie en de allergische respons bij patiënten significant terug te dringen. Daarmee verhoogt de kwaliteit van leven.
Aanpak en tijdspad
Uit eerder onderzoek zijn tarwerassen en niet-natuurlijke varianten (deletielijnen) geïdentificeerd met een sterk verlaagde toxiciteit. In 2011 worden strategieën gevolgd voor de productie van veilige(r) tarwevariëteiten. Denk bijvoorbeeld aan de re-synthese van hexaploiden en de synthese van niet-toxische gluteneiwitten in andere, CD-veilige, (graan)gewassen. Voor het laatste deel worden genen coderend voor veilige gluten geïntroduceerd in andere gewassen, die vervolgens geanalyseerd worden op industriële kwaliteit en CD-toxiciteit.
Dit project beoogt het tegengaan van de versleping van allergenen en van kruiscontaminatie (i.c. pinda en gluten) in een industriële keten en in een restaurantsetting. Hiervoor zal in 2011 de (mogelijke) versleping van allergenen in een aantal voedingsbedrijven worden gemeten. Bovendien wordt het potentieel van nieuwe reinigingstechnologieën onderzocht om de biologische activiteit van allergenen uit te schakelen.
Resultaten
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat met enkele kleine wijzigingen in de aminozuursamenstelling van toxische gluteneiwitfragmenten de toxiciteit uitgeschakeld kan worden. Deze kennis heeft tot een patent geleid. Met behulp van proteomics onderzoek wordt geanalyseerd welke (immuno-toxische) eiwitten daadwerkelijk voorkomen in de rijpe tarwekorrel. Op basis van al deze kennis zijn strategieën ontwikkeld voor de productie van veilige(r) tarwevariëteiten (via o.a. re-synthese van hexaploiden) en de synthese van niet-toxische gluteneiwitten in andere, CD-veilige, (graan)gewassen. Verder heeft het onderzoek verschillende wetenschappelijke publicaties opgeleverd, zeven maatschappelijke publicaties (incl. voordrachten op symposia) en een aantal posterabstracts
Publicaties
-
Avenin diversity analysis of the genus Avena (oat). Relevance for people with celiac disease
Journal of Cereal Science 58 (2013)1. - ISSN 0733-5210 - p. 170 - 177. -
Development of a standard test for dough-making properties of oat cultivars
Journal of Cereal Science 59 (2014)1. - ISSN 0733-5210 - p. 56 - 61. -
Effect of kilning and milling on the dough-making properties of oat flour
Food Science and Technology = Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie 63 (2015)2. - ISSN 0023-6438 - p. 960 - 965. -
Oats in healthy gluten-free and regular diets : A perspective
Food Research International 110 (2018). - ISSN 0963-9969 - p. 3 - 10. -
Reducing the incidence of allergy and intolerance to cereals
Journal of Cereal Science 59 (2014)3. - ISSN 0733-5210 - p. 337 - 353. -
Understanding the role of oat ß-glucan in oat-based dough systems
Journal of Cereal Science 62 (2015). - ISSN 0733-5210 - p. 1 - 7.
-
Oat avenins do not contain coeliac disease epitopes known from wheat, rye and barley
-
Quantitative and qualitative differences in celiac disease epitopes among durum wheat varieties identified through deep RNA-amplican sequencing
BMC Genomics 14 (2013). - ISSN 1471-2164 - 16 p. -
The Tip of the ‘‘Celiac Iceberg’’ in China: A Systematic Review and meta-Analysis
PLoS ONE 8 (2013)12. - ISSN 1932-6203 - 14 p. -
Where to prick the apple for skin testing?
Journal of Allergy and Clinical Immunology 123 (2009)2 S1. - ISSN 0091-6749 - p. S29 - S29. -
Reducing the incidence of allergy and intolerance to cereals
Journal of Cereal Science 59 (2014)3. - ISSN 0733-5210 - p. 337 - 353. -
Food-related strategies towards reduction of gluten intolerance and gluten sensitivity
In: Proceedings of the 25th Meeting Working Group on Prolamin Analysis and Toxicity (PWG), Felbach, Germany, September 29 - October 2, 2012. - - p. 29 - 35.