Project

BPM - HIPLA: Vetzuurbolletjes maken PLA-plastic sterker

Het Biobased Performance Materials (BPM) programma werkt aan nieuwe bio-polymeren (grondstoffen voor bio-kunststoffen) en aan toepassingsgericht onderzoek om de eigenschappen van bio-kunststoffen te verbeteren. BPM - HIPLA is één van de negen onderzoeksprojecten waarin kennisinstellingen en bedrijven samenwerken als BPM partners in science. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van plastics van polymelkzuur, met een hoge slagvastheid (moeilijk breekbaar) en taaiheid.

Doelstelling

High Impact Poly Lactic Acid (HIPLA)heeft als doel het ontwikkelen van plastics van polymelkzuur, met een hoge slagvastheid (moeilijk breekbaar) en taaiheid. Hiervoor wordt een innovatief proces ontwikkeld, waarbij PLA via reactieve extrusie wordt gemodificeerd met vetzuurderivaten. Zo ontstaat een geheel biobased plastic, dat geschikt is voor toepassingen in huishoudelijke apparaten als stofzuigers, verpakkingen, autobumpers en elektronica.

Plan van Aanpak

De aanpak voor 2013 bouwt voort op de ingezette werkzaamheden in 2012.  Voor de verschillende onderzoekpartners houdt dat in:
  • Voortzetting van de blending experimenten met een laag moleculair gewicht polymeer van Croda en moleculaire en thermische analyse van deze blends.
  • Voortzetting van de dynamische vulkanisatie experimenten met geselecteerde epoxides en curing agents, en chemische, thermische en mechanische analyse van deze materialen.
  • Voortzetting van de dynamische vulkanisatie experimenten met geselecteerde acrylaatderivaten en curing agents, en chemische, thermische en mechanische analyse van deze materialen.

Resultaten (beoogd)

Uiteindelijk zal dit project een aantal nieuwe biobased plastics opleveren van polymelkzuur, met een hoge slagvastheid (moeilijk breekbaar). Deze zijn op pilotschaal gemaakt en getest op taaiheid in een aantal toepassingen (zoals  huishoudelijke apparaten, verpakkingen, en autobumpers). Naar verwachting zullen bedrijven de ontwikkelde producten op commerciĆ«le schaal gaan produceren.

In juni en december 2013 zullen technisch inhoudelijke voortgangsrapportages uitkomen. Op minimaal een congres zullen onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.