Project

BPM - MOBIOSOL: Ontwikkelen biopolymeren voor coatings en technische plastics

Het Biobased Performance Materials (BPM) programma werkt aan nieuwe bio-polymeren (grondstoffen voor bio-kunststoffen) en aan toepassingsgericht onderzoek om de eigenschappen van bio-kunststoffen te verbeteren. BPM - MOBIOSOL is één van de negen onderzoeksprojecten waarin kennisinstellingen en bedrijven samenwerken als BPM partners in science. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van water-gedragen, biobased, non-curable polyesters die hydrolyse- en thermisch stabiel zijn, maar wel de-inkable voor toepassing  in poedercoatings, inkten en toners.

Doelstelling

De ontwikkeling van watergedragen, biobased, non-curable polyesters die hydrolyse- en thermisch stabiel zijn, voor toepassing in o.a. poedercoatings. Mogelijke andere toepassingen zijn textielvezels en auto-onderdelen.

Plan van Aanpak

In MOBIOSOL kijken onderzoekers of ze van nieuwe monomeren goede polymeren kunnen maken voor technische plastics en coatings. De bouwstenen komen uit plantaardige oliën en vetten en uit suikers. De onderzoekers werken met nieuwe bouwstenen, die twee bedrijven in het project maken, en met zelfontwikkelde bouwstenen. Afhankelijk van hoe en in welke verhouding je die bouwstenen ofwel monomeren mengt, krijg je materialen met verschillende eigenschappen.

De onderzoekers zoeken aan de ene kant naar sterke polymeren die tegen hoge temperaturen kunnen, voor technische plastics die worden gebruikt voor bijvoorbeeld bouwmaterialen, elektronica en auto-onderdelen en vaak bij hoge temperatuur worden vormgegeven. En aan de andere kant zoeken ze naar polymeren voor coatings, die goed samengaan met pigmenten en zich goed gedragen in bijvoorbeeld water of bij lage temperatuur smelten.’ Polymeren worden meestal in een smelt gemaakt: door lang te verhitten worden zoveel mogelijk monomeren aan elkaar geknoopt tot een zo groot en sterk mogelijk polymeer.

Niet alle plantaardige bouwstenen kunnen echter tegen hoge temperaturen of langdurige hitte. Daarom testen de onderzoekers ook een methode die lijkt op het braden van vlees: relatief kort op hoge temperatuur, wat kortere polymeren geeft, waarna bij lagere temperatuur ‘nagegaard’ wordt door middel van zogeheten vaste fase nacondensatie. Verder kijken de onderzoekers of op basis van de huidige resultaten met mengsels van monomeren, de eigenschappen van polymeren met andere samenstellingen kunnen worden voorspeld.

Resultaten (beoogd)

Het project zal een aantal nieuwe biobased polyesters op pilot schaal opleveren, uitgetest in een aantal toepassingen (zoals poedercoatings en auto-onderdelen).