Project

BPM - NOPANIC: Ontwikkeling biopolymeren

Het Biobased Performance Materials (BPM) programma werkt aan nieuwe bio-polymeren (grondstoffen voor bio-kunststoffen) en aan toepassingsgericht onderzoek om de eigenschappen van bio-kunststoffen te verbeteren. BPM - NOPANIC is één van de negen onderzoeksprojecten waarin kennisinstellingen en bedrijven samenwerken als BPM partners in science aan de ntwikkeling van polyamides en isocyanaat-vrije polyurethanen voor toepassing in (car refinish) coatings, isolatiemateriaal en constructiematerialen.

Doelstelling

Het project NOPANIC beoogt polyamides en isocyanaat-vrije polyurethanen te ontwikkelen voor toepassing in coatings, isolatiemateriaal en constructiematerialen.

Met bouwstenen uit vetzuren en suikers proberen onderzoekers in het NOPANIC project polymeren te maken voor poeder- en watergedragen coatings voor de industrie. Het gaat om polyamides en polyurethanen.

Plan van aanpak

Poedercoatings worden bij kamertemperatuur aangebracht, waarna ze bij hoge temperatuur moeten uitvloeien. Daarom wordt gezocht naar polymeren die glasachtig zijn en geen kristallijne ordening hebben. Ook moet het polymeer reactieve eindgroepen hebben, voor de chemische reactie tijdens het verhitten en uitvloeien waarbij alle ketens aan elkaar worden geknoopt tot een polymeernetwerk. Het controleren van het type eindgroepen is het tweede doel. Specifiek voor de watergedragen coatings moeten de polymeren in water dispergeerbaar zijn: de polymeerdeeltjes moeten los van elkaar in het water blijven zitten en niet gaan klonteren. Meestal voeg je daarvoor een oppervlakteactieve stof toe aan je mengsel, maar dat kan de eigenschappen van de coating nadelig beïnvloeden. Wij willen daarom een functionele groep in de polymeren inbouwen waardoor de polymeerketen zich in water stabiliseert. Dit principe is bekend van andere typen polymeerdispersies, maar niet in de polymeren waar wij mee werken. Bovendien gaan wij daar kandidaten voor testen van plantaardige oorsprong. Wij proberen de polymeren ook kleurloos te maken, zodat je daarna kunt kleuren met pigmenten. Aan het eind van het project moeten de polymeren gedetailleerd zijn beschreven, van moleculaire massa en chemische structuur tot de thermische stabiliteit, en moeten de nieuwe poedercoatings en watergedragen systemen zijn getest bij eindgebruikers. De deelnemende bedrijven moeten de technologie direct toe kunnen gaan passen.

Resultaten (beoogd)

Het project zal een aantal nieuwe biobased polyamides en isocyanaat-vrije polyurethanen op pilotschaal opleveren en uittesten in een aantal toepassingen (zoals coatings, isolatiemateriaal en constructiematerialen).