Project

Dunwandige PLA-verpakkingen voor voedselcontacttoepassingen via spuitgiettechnologieën

Het doel van dit project is de introductie van biobased PLA-voedselverpakkingen. Deze verpakkingen bestaan uit composteerbare dunwandige plastics die de ecologische voetafdruk verlagen en de circulariteit van dit soort producten verbeteren.

Motivatie

Dunwandige kunststof verpakkingen zijn belangrijk voor de logistiek en houdbaarheid van onze dagelijks gebruikte voedselproducten. Doordat ze licht van gewicht zijn en superieure barriĆØre-eigenschappen hebben, vormen ze een cruciale schakel in de CO2-vermindering en de preventie van voedselverspilling. De huidige op aardolie gebaseerde polymeren zijn geen circulaire oplossing omdat ze niet kunnen worden gerecycled tot voedselveilige verpakkingen. De introductie van een biobased composteerbaar kunststoffen alternatief kan in dit opzicht een voordeel bieden. Polymelkzuur (PLA) is transparant, heeft uitstekende mechanische eigenschappen, is commercieel beschikbaar en prijscompetitief.

Doel en verwachte resultaten

Het doel van dit project is de ontwikkeling van (zo mogelijk additiefvrije) PLA-verbindingen met een hoge vloeibaarheid en afgeleide producten die geschikt zijn voor voedselcontacttoepassingen. De ontwikkelde PLA-verbindingen of PLA-architecturen kunnen worden gebruikt in de productie van dunwandige voedselverpakkingen via spuitgiettechnologieƫn. De beoogde resultaten van het project zijn nieuwe functionele biobased verpakkingen die voedselverspilling verminderen door het product te beschermen, maar ook het vergroten van een adequate afvalinzameling door composteerbare voedselverpakkingsmaterialen op de markt te brengen die (zo nodig) samen met het voedselafval kunnen worden afgevoerd. Het gebruik van biobased verpakkingen draagt bij aan de reductie van de CO2-uitstoot door fossiele grondstoffen te vervangen door hernieuwbare alternatieven.