Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiƫnte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiƫnter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
Estimated allele substitution effects underlying genomic evaluation models depend on the scaling of allele counts
Genetics, Selection, Evolution (2017), Volume: 49 - ISSN 0999-193X -
Accuracies of breeding values for dry matter intake using nongenotyped animals and predictor traits in different lactations
Journal of Dairy Science (2017), Volume: 100, Issue: 11 - ISSN 0022-0302 - p. 9103-9114. -
The effect of using sequence data instead of a lower density SNP chip on a GWAS
In: Book of Abstracts of the EAAP Annual Meeting, Tallinn 2017 - European Association for Animal Production (EAAP) - p. 83-83. -
Benefits of dominance over additive models for the estimation of average effects and breeding values
-
Genetic selection for dairy cow welfare and resilience to climate change
In: Achieving sustainable production of milk - Cambridge: Burleigh Dodds Science Publishing - ISBN: 9781786760524 - p. 81-102. -
4 years of METHAGENE
-
Breeding for improved feed efficiency and reduced greenhouse gas emissions
-
Fokkerij-onderzoek op de Dairy Campus
-
Animal Board Invited Review: Comparing conventional and organic livestock production systems on different aspects of sustainability
Animal (2017), Volume: 11, Issue: 10 - ISSN 1751-7311 - p. 1839-1851. -
Bias and accuracy of estimated average effects due to dominance, for two statistical models