Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiënte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiënter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
Animal Board Invited Review: Comparing conventional and organic livestock production systems on different aspects of sustainability
Animal (2017), Volume: 11, Issue: 10 - ISSN 1751-7311 - p. 1839-1851. -
Benefits of dominance over additive models for the estimation of average effects and breeding values
-
Prediction of the reliability of genomic breeding values for crossbred performance
Genetics, Selection, Evolution (2017), Volume: 49 - ISSN 0999-193X -
Contribution of rare and low-frequency whole-genome sequence variants to complex traits variation in dairy cattle
Genetics, Selection, Evolution (2017), Volume: 49, Issue: 1 - ISSN 0999-193X -
Do breath gas measurements hold the key to unlocking the genetics of feed efficiency in dairy cows?
In: Book of Abstracts of the 68th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086863129 - p. 184-184. -
Genetic selection for dairy cow welfare and resilience to climate change
In: Achieving sustainable production of milk - Cambridge: Burleigh Dodds Science Publishing - ISBN: 9781786760524 - p. 81-102. -
Clustering of farms based on slaughterhouse health aberration data
Wageningen: Wageningen Livestock Research (Wageningen Livestock Research report 1023) -
Genomic evaluation for a three-way crossbreeding system considering breed-of-origin of alleles
Genetics, Selection, Evolution (2017), Volume: 49 - ISSN 0999-193X -
Utility of whole genome sequence data for across breed genomic prediction
-
Invited review : Large-scale indirect measurements for enteric methane emissions in dairy cattle: A review of proxies and their potential for use in management and breeding decisions
Journal of Dairy Science (2017), Volume: 100, Issue: 4 - ISSN 0022-0302 - p. 2433-2453.