Project

Cellular research tools (CRISPR-Cas)

De mogelijkheid om de erfelijke eigenschappen (genetische informatie) van virussen, bacteriën, cellen, planten en dieren te veranderen, heeft onlangs een spectaculaire impuls gekregen door de introductie van de zgn. CRISPR/Cas9 gene editing technologie. Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk om erfelijk materiaal op relatief eenvoudige wijze zeer nauwkeurig en efficiënt te veranderen. Dit kan door het aanbrengen van mutaties (genetische veranderingen die leiden tot veranderde eigenschappen) of het toevoegen van geheel nieuwe genetische informatie.

Doelstelling

Het doel van dit projectvoorstel is om deze technologie geschikt te maken en toe te passen voor de genetische modificatie van cellen van veterinair relevante species.

Het beoogd resultaat bestaat uit gedefinieerde, onsterfelijk gemaakte cellijnen die optimaal geschikt zijn voor het bestuderen van specifieke veterinair relevante gastheer-pathogeen interacties, en het vereenvoudigen van groei van (vaccin) virussen en intracellulaire bacteriƫn. Deze cellijnen hebben een hoge potentiƫle waarde voor de diagnostiek, de farmaceutische industrie en zijn van grote wetenschappelijke waarde.

Bovendien zal dit project bijdragen aan een vermindering van het gebruik van proefdieren die nu ingezet worden door gebrek aan goede cellijnen.

Publicaties