
Project
Combinatorial toxicology
De veiligheid van ons voedsel is niet simpelweg een optelsom van de veiligheid van de verschillende bestanddelen maar wordt tevens bepaald door combinatie-effecten van die bestanddelen. Van veel individuele componenten is het toxicologische effect bekend. Over de veiligheid van combinaties hiervan is echter veel minder bekend.
Aan de hand van blootstelling van cellen aan een mengsel van mycotoxinen en pesticiden wordt gewerkt aan een model om combinatie-effecten te kunnen meten en voorspellen. Daarnaast wordt een protocol ontwikkeld om onbekende bioactieve stoffen, op ppb nivo aanwezig in een complexe matrix, te identificeren.
Publicaties
-
EuroMix: using (Q)SARs, TTC, molecular docking simulation and read-across as a first tier in mixture toxicity risk assessment
-
In silico prioritization for endocrine active substances (EAS) and their in vitro validation
Toxicology Letters 258 (2016)suppl.. - ISSN 0378-4274 - p. S120 - S120.
-
Risk assessment for pyrrolizidine alkaloids detected in (herbal) teas and plant food supplements
Regulatory Toxicology and Pharmacology 86 (2017). - ISSN 0273-2300 - p. 292 - 302.