Project

Combinatorial toxicology

Huidige methoden om toxische effecten van voedsel-gerelateerde stoffen te evalueren richten zich op effecten van individuele stoffen, terwijl we vaak blootgesteld worden aan mengsels van veel verschillende stoffen. In dit project werken we aan de ontwikkeling van methodologie om de effecten van de blootstelling aan relevante mengsels te kunnen meten.

Omdat ons dieet bestaat uit vele verschillende voedselproducten die elk vele verschillende stoffen bevatten is het belangrijk om niet alleen naar de effecten van losse stoffen te kijken, maar ook naar het totaal, de zogenoemde combinatie-, mengsel- of cocktaileffecten. Dit project heeft als doel dierproefvrije methodologie op te zetten en te gebruiken om de combinatie-effecten van verschillende relevante voedsel-gerelateerde stoffen te kunnen meten en voorspellen. Hierbij kijken we onder andere naar de genotoxiciteit van mengsels van natuurlijke pyrrolizidine alkaloĻŠden en pesticiden of de effecten op het immuunsysteem van verschillende mengsels van perfluoroverbindingen. Ook werken we aan het toepassen van RNA-seq data (een brede analyse van gen-expressie) voor onderzoek naar combinatie-effecten. De kennis uit dit project draagt bij aan een betere onderbouwing van de normstelling van stoffen in ons voedsel.

Publicaties