Project

Darm receptoren in relatie tot suiker metabolisme in mensen

Overgewicht en obesitas, en daaraan verwante nadelige neveneffecten, zijn ernstige gezondheidsrisicos waaraan ten minste 2,8 miljoen mensen per jaar sterven. Beide ziekten staan bekend voor de metabole effecten zoals de ontwikkeling van type 2 diabetes (T2D). Diabetes is een belangrijke oorzaak van verschillende ziekten, waaronder blindheid, nierfalen, hartaanvallen en beroertes. De globale prevalentie van diabetes bij volwassenen ouder dan 18 jaar is gestegen van 4,7% in 1980 (108 miljoen mensen) naar 8,5% in 2014 (422 miljoen mensen).

De T2D gerelateerde symptomen worden veroorzaakt door gebreken in productie van insuline of insuline resistentie. In een gezond individu start insulineproductie na inname van suikers en koolhydraten, terwijl bij personen die lijden aan diabetes de insulineproductie wordt belemmerd. Recente literatuur geeft aan dat insulineproductie niet alleen wordt beïnvloed door de consumptie van suiker, maar ook door de inname van andere smaakcomponenten, zoals vet (korte keten vetzuren) of bitter smakende verbindingen.

Er is nog weinig bekend over de rol van bitterstoffen en het gerelateerde mechanisme van intestinale bittere smaak receptoractiviteit in de productie van verzadigingshormonen en insuline in het tegengaan van type-2 diabetes (T2D). Kennis over natuurlijke voedingstoffen die GLP1/insuline regulering en de daaraan gekoppelde suikerstofwisseling kunnen reguleren zal uiteindelijk strategieën opleveren hoe patienten met een vroeg gediagnosteerde T2D behandeld kunnen worden. Deze kenniskloof zal binnen het project "De rol van de intestinale receptoren in suikerstofwisseling bij de mens", dat loopt van oktober 2016-2020 worden aangepakt.

Publicaties