Project

Diversity at the agro-ecosystem and farm level as strategy for resilient cropping systems and food chains

De koe heeft een speciale plaats onder onze boerderijdieren omdat zij gras kan eten. De fysiologie van de koe laat het namelijk toe om ook moeilijker plantaardig materiaal te eten. Cellulose en hemicellulose dat niet verteerbaar is voor andere dieren worden door haar wel afgebroken. Dit geeft de koe een belangrijke niche: ze gebruikt land dat niet kan worden gebruikt voor akkerbouwgewassen.

Koeien worden echter vaak gevoerd met gras dat rijker is aan eiwitten dan nodig is voor hun functioneren. Dit leidt tot een overconsumptie van eiwitten, terwijl wereldwijd in het algemeen, en vooral voor (dierlijke) eiwitten, de vraag naar voedsel / veevoer toeneemt. Wanneer milieubeperkingen strenger worden, kan dit leiden tot een afname van de populariteit van het gras-koe systeem.

Bioraffinage kan gras in een eiwitrijk en een eiwitarm deel fractioneren, wat leidt tot een efficiƫnter gebruik van eiwit.

De leidende vraag voor dit onderzoek is daarom: Kan bioraffinage de veerkracht in het gras-koe systeem vergroten?

Publicaties