Doorwerking kennis voedselverspilling in het MBO

Groen Kennisnet ondersteunt de voedselchallenge die Leren voor morgen en de Transitie Coalitie Voedsel samen met DOON organiseren voor MBO niveau 3/4-leerlingen van aocs. De voedselchallenge houdt in dat mbo-leerlingen van o.a. opleidingen in agri, food, tuinbouw en horeca in (bij voorkeur interdisciplinaire) teams werken aan bestaande vraagstukken rond het thema voedselverspilling. Het gaat daarbij om concrete opdrachten die passen in het mbo-curriculum. De leerlingen worden daarbij gestimuleerd om kennis uit topsectoren- en overig praktijkonderzoek te gebruiken. De voedselchallenge wordt georganiseerd door Nancy Boterblom van Clusius College, Laura Roebroeck van Leren voor Morgen, Wim Barendregt en Berry Groenendijk van DOON en de deelnemende scholen. Leren voor morgen produceert de challenge, werft scholen om deel te nemen en organiseert het proces met de scholen.

Deelnemende scholen maken een keuze uit voorgestelde vraagstukken of pakken een vraagstuk uit het netwerk van hun eigen school op. Per deelnemende school gaan leerlingenteams aan de slag met de vraagstukken. Ter ondersteuning van het uitvoeren van de challenges ontsluit Groen Kennisnet in overleg met de topsectoren Agrifood en Tuinbouw kennisbronnen die helpen het gekozen vraagstuk op te lossen.

Voor de voedselchallenge richt Groen Kennisnet een dossier in. Bij de opzet en aankleding van het dossier wordt rekening gehouden met de doelgroep mbo 3/4 . Dit dossier is vindbaar in Groen Kennisnet en op het adres stopvoedselverspilling.nl