EU-TU-18007 - Bitter gourd

Project

EU-TU-18007 - Bitter gourd

De Nederlandse Tuinbouw is altijd op zoek naar nieuwe gewassen om die vervolgens met een interessante achtergrond in de markt te zetten. Deze innovaties zijn belangrijk om de groeiende wereldwijde concurrentie voor te blijven, de glastuinbouw gezond te houden en de werkgelegenheid in de glastuinbouw verder te doen toenemen. Momordica charantia, ook wel bitter gourd of sopropo genaamd, is zo'n interessante nieuwe groente. In veel keukens (zoals bv de Surinaamse, Indiase, Oosterse) is het product populair en gewaardeerd voor zijn unieke en bittere smaak. In Nederland en de rest van Europa is het nog een vrij onbekende groente maar past in de toenemende interesse in exotische producten en gerechten. Er zit dus veel potentiele groei in het product en het ontwikkelen van een nieuw productketen. Deze potentie wordt gesterkt door de positieve gezondheidseigenschappen. Van oudsher is het product namelijk bekend om zijn anti-diabetische werking. Er zijn veel publicaties over die gezondheidswerking verschenen. Helaas zijn er maar weinig van goede kwaliteit. Het terugdringen van welvaart gerelateerde ziekten zoals diabetes via voedingsproducten is een belangrijke preventieve strategie.

Het voorstel betreft telers en marktpartijen die de groente bitter gourd op de kaart willen zetten en er een belangrijk binnenlands groenteproduct van willen maken. Daarnaast willen we planten extracten maken voor diverse toepassingen in verschillende productgroepen alsmede een veilig en duurzaam geproduceerd export product. Tevens leent het product zich goed voor incorporatie in producten zoals bier of softdrinks die ook om de bittere smaak gewaardeerd worden.

Publicaties