Hogeschool Van Hall Larenstein

Project

EU-TU-18048 Waterlinzen

Een Nederlands consortium heeft de handen ineengeslagen om een keten voor een nieuwe plantaardige eiwitbron op te zetten: waterlinzen. Met zijn snelle exponentiële groei, zijn makkelijke teelt (eventueel indoor in lagen; geschikt voor verticale farming), de mogelijkheden tot jaarrond productie, het hoge eiwitgehalte van 30-40% en aanwezigheid van vele andere goede nutritionele componenten, én de goede food-structureringseigenschappen van het eiwit (o.a. waterbindend vermogen), worden waterlinzen gezien als dé eiwitbron van de toekomst.

In een eerder uitgevoerde pilot werd de haalbaarheid van de teelt van waterlinzen en eiwitraffinage aangetoond maar bleken er nog een paar grote stappen te nemen voordat het een robuust, efficiënt en geaccepteerde voedingsbron is. Binnen dit project zal een grootschalig en gecontroleerd teelt- en raffinageproces worden ontwikkeld en getest, zodanig dat de waterlinzen veilig en geschikt zijn en toegelaten kunnen worden voor humane voeding. Ook zal een waterrecirculatiesysteem worden ontwikkeld om het water herbruikbaar te maken wat het productiesysteem tot één van de meest duurzame teelten zal maken. Naast het productieproces zullen een drietal eindproducten worden ontwikkeld door het innovatieve voedingsbedrijf dat bij het project betrokken is. De eerste focus zal liggen op procesoptimalisatie en onderzoek ten behoeve van een Novel Food Dossier voor de goedkeuring van productlancering in de markt.

Publicaties