Project

Effecten nieuwe processing methoden

Binnen Food & Biobased Research (FBR) wordt veel onderzoek gedaan naar technologieën voor milde conservering. Tot nu toe werden milde conserveringstechnieken vooral toegepast met focus op voedselveiligheid en kwaliteitsparameters zoals kleur en uiterlijk. Dit project kijkt ook naar de gezondheidswaarde van de bereide producten.

De verschillende projecten uit de afgelopen jaren hebben het volgende opgeleverd:
  • Proces- en apparatuurontwikkeling voor hoge druk pasteurisatie en –sterilisatie, Pulsed Electric Fields (liquid en non-liquid), koud plasma, microgolf en RF.
  • Wetenschappelijke onderbouwing van de werkzaamheid van deze technologieën.
  • Een erkende positie voor FBR en een gevarieerd projectenportfolio.
  • Een Decision Support System om de meest adequate methode voor milde conservering te selecteren.
  • Kennis van de consumentenacceptatie van nieuwe technologieën en van dossieropbouw voor de risicobeoordeling door autoriteiten.

Doel van dit project is de verdere ontwikkeling van nieuwe milde conserveringsmethoden, als enabling technology voor het verbeteren van houdbaarheid, kwaliteit, veiligheid en gezondheid van koelverse en houdbare levensmiddelen. De focus ligt hierbij op de elektronische processen PEF en Nutri-Pulse. 

Aanpak en tijdspad

  • Methoden selecteren.
  • Producten met bijbehorende kwaliteitsparameters selecteren.
  • Experimenten uitvoeren en evalueren.
  • Resultaten verwerken in (wetenschappelijke) publicaties en markt benaderen.

Resultaten

In 2012 zijn (milde) bereidingsmethoden (o.a. E-cooking / Pulsed Power Cooking, koken, stomen, magnetron) en milde conserveringsmethoden ( hoge druk, PEF en hittepasteurisatie) geselecteerd. Enkele producten zijn behandeld met deze methoden en vervolgens geanalyseerd op de biobeschikbaarheid van specifieke componenten. De resultaten worden momenteel geanalyseerd. De resultaten worden verwerkt in een (wetenschappelijke) publicatie en informatie sheets.

De activiteiten worden in 2013 voortgezet in de PPS milde conservering.