Project

Epitools

Introductie van bestrijdingsplichtige dierziekten zoals klassieke varkenspest, mond-en-klauwzeer en  hoog-pathogene aviaire influenza  in een vrij land vereist een snelle reactie om spreiding van de ziekte en ernstige economische schade te voorkomen. Een succesvolle bestrijding staat of valt met vroegtijdige detectie en eliminatie van infectiebronnen en het beperken van spreiding van infectie naar vatbare dieren in de populatie. Met name in het begin van de epidemie, met weinig en onvolledige gegevens, is er grote onzekerheid over de ernst van het probleem.

Ondanks de onzekerheid, en op basis van schaarse gegevens, moeten er toch beslissingen worden genomen om de epidemie te bestrijden. Meer en meer worden epidemiologische modellen gebruikt als tools voor beslissingsondersteuning tijdens een uitbraak. Dergelijke epidemiologische ondersteuning van de bestrijdingsorganisatie en beleidsmakers wordt ook al in andere Europese landen toegepast b.v. in het Verenigd Koninkrijk en in Belgiƫ. Recent is er door AHVLA in het VK voor het vierde achtereenvolgende jaar een workshop (4th annual AHVLA modelling workshop: getting the message across: modelling in emergencies) georganiseerd om beleidsmakers, ziektebestrijders en epidemiologen bij elkaar te krijgen om onderlinge samenwerking, communicatie en begrip over de waarde epidemiologische modellen ter ondersteuning van beslissingen tijdens epidemieƫn te stimuleren (Mansnerus, 2013).

Het doel van het project is de ontwikkeling van state-of-the-art EpiTools ter ondersteuning van
beleidsmakers en bestrijdingsorganisatie tijdens een dierziekte-epidemie van klassieke varkenspest, mond-en-klauwzeer of vogelgriep. Deze berekeningstools zijn gebaseerd op epidemiologische modellen en helpen bij het nemen van onderbouwde bestrijdingsbeslissingen in een situatie met weinig en onvolledige data en grote onzekerheid over de ernst van de situatie. Een belangrijk element is het vervolgens operationeel krijgen
van de EpiTools zodat ze klaar staan voor gebruik bij het uitbreken van een epidemie. Er worden 5 Tools ontworpen: EpiTool_intro, EpiTool-Riskmap, EpiTool-R, EpiTool-size en EpiTool-intervention. In 2015 zijn EpiTool-intro en EpiTool-riskmap gemaakt, en is er contact met MinEZ en RVO geweest voor het sluiten van een convenant voor levering van gegevens over locatie en diergegevens van veehouderijen. In 2016 moeten de rest de Tools worden gemaakt en wordt het project afgesloten met een workshop met beleidsmedewerkers om de ontwikkelde Tools te presenteren. 

 

Publicaties