Project

Epitools

Introductie van bestrijdingsplichtige dierziekten zoals klassieke varkenspest, mond-en-klauwzeer en hoog-pathogene aviaire influenza in een vrij land vereist een snelle reactie om spreiding van de ziekte en ernstige economische schade te voorkomen.

Een succesvolle bestrijding staat of valt met vroegtijdige detectie en eliminatie van infectiebronnen en het beperken van spreiding van infectie naar vatbare dieren in de populatie. Met name in het begin van de epidemie, met weinig en onvolledige gegevens, is er grote onzekerheid over de ernst van het probleem. Ondanks de onzekerheid, en op basis van schaarse gegevens, moeten er toch beslissingen worden genomen om de epidemie te bestrijden. Het doel van dit project is de ontwikkeling van state-of-the-art EpiTools ter ondersteuning van beleidsmakers en bestrijdingsorganisatie tijdens een dierziekte-epidemie van KVP, MKZ of HPAI. Deze berekeningstools zijn gebaseerd op epidemiologische modellen en helpen bij het nemen van onderbouwde bestrijdingsbeslissingen in een situatie met weinig en onvolledige data en grote onzekerheid over de ernst van de situatie. Een belangrijk element is het vervolgens operationeel krijgen van de EpiTools zodat ze klaar staan voor gebruik bij het uitbreken van een epidemie.                                                         
De belangrijkste beleidsvragen van de bestrijdingsorganisatie en MinEZ tijdens een epidemie zijn:

1. Hoe lang is de infectie in het land/op de eerste besmette bedrijven aanwezig?
2. Is er een prioriteit aan te geven in te screenen bedrijven in de toezichts- en beschermingszone rond een uitbraak (en eventueel ook voor te vaccineren of preventief te ruimen bedrijven)?
3. Wordt dit een grote of kleine epidemie? Hoe lang gaat de epidemie duren?
4. Kunnen wij de inzet van noodvaccinatie eventueel uitstellen of zelfs afblazen?
5. Zijn de toegepaste controle maatregelen effectief (R < 1)?

Voor deze vragen zullen in het project één-op-één epidemiologische modules worden gebouwd (EpiTools).

 

Publicaties