Project

Evaluatie van interventies

Nationaal en internationaal is er steeds meer belangstelling voor het gebruik van groen en de natuur om de gezondheid en welzijn van mensen te bevorderen. Internationaal wordt gesproken over het begrip green care. In Nederland hebben we het over groene interventies. Het begrip groene interventie verwijst naar programma's speciaal ontworpen voor een specifieke doelgroep waarbij activiteiten, therapie of bezigheden in of met groen en natuur plaatsvinden. Ministerie van EZ en VWS willen gezamenlijke kijken welke groene interventies potentie hebben om op genomen te worden als effectief in de interventiedatabase Gezond en Actief leven van het RIVM. In dit project zullen we een inventarisatie maken vanpotentiële groene interventies In Nederland. De gevonden groene interventies zullen we in een excel bestand weergeven.

In 2016 heeft er een zoektocht plaatsgevonden na alle groene interventies die momenteel in Nederland bekend zijn. Bij deze zoekopdracht is vooral gebruik gemaakt van de database Gezond en Actief Leven van het RIVM, de database Beter in het Groen en internet in het algemeen. Verder zijn er verschillende personen in het werkveld benaderd voor meer informatie. De groene interventies zijn daarbij door de onderzoekers langs een aantal criteria gelegd. De groene interventies die aan de criteria voldeden zijn opgenomen in een bestand. In dit bestand zijn de interventies ingedeeld in een vijftal categorie├źn: groen als behandelkamer, groen als fitnessruimte, groen als werkplaats, groen voor een vitale stad en toegankelijke natuur voor iedereen.

De geselecteerde interventies zullen als input dienen voor een meeting met het werkveld met als doel te kijken welke groene interventies een kans maken om verder uitgewerkt te worden als effectief in de interventiedatabase Gezond en Actief Leven van het RIVM. Deze bijeenkomst moet nog plaatsvinden.

Publicaties