
Project
Food systems for healthier diets
Hoe de voedselvoorziening in de steden kan bijdragen aan gezonde voedingspatronen? In dit project wordt die vraag onderzocht vanuit het perspectief van de stedelijke consument. De verstedelijking van Afrika schrijdt gestaag voort. Momenteel woont naar schatting 40% van de Afrikaanse bevolking in steden en metropolen. Terwijl ondervoeding nog tussen 20-35% van de Afrikaanse kinderen treft, neemt de gezondheidslast door overmatige voeding ook rap toe, juist ook in de steden. Een toenemend aandeel van de stedelijke bevolking lijdt aan verborgen honger en overgewicht.
Het vergroten of verbeteren van het aanbod van verse en gezonde producten in de steden kan een belangrijke hindernis wegnemen bij een overgang naar meer gezonde voedingspatronen. Voor een effectieve aanpak is eerst en vooral inzicht in de drijfveren van consumenten noodzakelijk.
In de Westerse landen is zeer veel aandacht voor consumentenonderzoek, maar in de lage en middeninkomenslanden staat dit type onderzoek nog in de kinderschoenen.
In dit project worden analysemethoden ontwikkeld en toegepast om:
- de keuze- en aankoopmotieven van voedsel in kaart te brengen
- daarmee inzicht te krijgen in de wijze waarop consumenten het voedingspatroon en inname van voedingsstoffen bepalen
- het voor ketenpartijen inzichtelijk te maken hoe het productaanbod en de inrichting van de keten effect heeft op het consumentengedrag
Het onderzoek wordt uitgevoerd in Kenia en/of Nigeria, in samenwerking met lokale partijen en ketenactoren.
Publicaties
-
Addressing trade-offs and synergies between SDGs: compare EU with Non-EU
-
Determinants of Nutrient and Dietary Gaps in the Changing Food Systems in Nigeria
-
Development of a mobile phone application to monitor fruit and vegetable consumption and choice motivation in Nairobi
-
Dietary Gaps in Ethiopia and Nigeria
-
Drivers of vegetable consumption in urban Nigeria : Food choice motives, knowledge, and self-efficacy
Sustainability 10 (2018)12. - ISSN 2071-1050 -
Examining dietary gaps in Ethiopia
In: Proceedings of the 8th Africa Nutrition Conference, October 1-5, 2017, Addis Ababa, Ethiopia. - : African Nutrition Society - p. 145 - 146. -
Explaining dietary gaps: evidence form Ethiopia and Nigeria
-
Food Systems for Healthier Diets in Nigeria : Stakeholder Workshop on Diagnosis and Foresight, Abuja, 2 & 3 July 2018
: IITA (A4NH Note 2018) - p. -
Healthy diets and reduced land pressure : Towards a double gain for future food systems in Nigeria
Sustainability 11 (2019)3. - ISSN 2071-1050 -
How to Ensure Access to Good Food for All in a Rapidly Urbanising World? : Seminar Report, December 8th 2016,Impulse Building, Wageningen, the Netherlands
: Centre for Development Innovation - p.