Project

Fresh on Demand - verbetering kwaliteit groente- en fruitketens

De consument wil groenten en fruit van hoge kwaliteit met een lekkere smaak en lange houdbaarheid. Tegelijkertijd verwacht zij dat schakels in de keten zorgen voor voedselveiligheid en duurzaamheid en vraagt zij expliciet om minder chemische bestrijdingsmiddelen en minder milieubelastende verpakkingen. Hoe realiseer je dat met behoud van de productkwaliteit? En zelfs zodanig dat het de consumptie van groenten en fruit verhoogt? Dat onderzoeken diverse Wageningse experts in samenwerking met bedrijven in dit publiek-private project.

Smart chain concept

De deelnemers aan dit project werken vooral aan de ontwikkeling van kennis over fysiologische kwaliteit, meet- en detectiemethoden, slim en gericht gebruik van (kwaliteit)informatie uit verschillende schakels in de keten en andere tools die voldoen aan de voedselveiligheid- en duurzaamheidswensen. Uitgangspunt hierbij is vooral het verbeteren van de intrinsieke kwaliteitsbeheersing: het smart chain concept. Zij zullen deze kennis en tools delen via een kennisplatform, zodat ook andere bedrijven er profijt van hebben.

Fresh on Demand is een vervolg op het project GreenCHAINge.

Acht deelprojecten

Fresh on Demand bestaat uit acht deelprojecten:

  1. Biomarker
  2. Smaak
  3. Champignonketen
  4. Tropisch fruitketen
  5. Blauwe bessenketen
  6. Gesneden groenten en fruit
  7. Non-destructieve tools
  8. Duurzame verpakking

Publicaties