Geavanceerde robot ‘Trimbot’ geknipt om tuinierwerk uit handen te nemen

Geavanceerde robot ‘Trimbot’ geknipt om tuinierwerk uit handen te nemen

Er is een zelfsturende tuinrobot ontwikkeld die automatisch rozen en struiken kan snoeien. Het apparaat met groene vingers,Trimbot genaamd, gebruikt camera's en 3D-technologie om zijn weg te vinden in de tuin en om precieze taken uit te voeren met snoeigereedschap.

Prototypes van de robot zouden gebruikt kunnen worden om gemeenschappelijk groen te onderhouden, boeren te ondersteunen en mensen met mobiliteitsproblemen te helpen bij het onderhoud van hun tuin. De ontwikkeling van de snoeirobot, waaronder het ontwerp en de uitvoering van de snoeigereedschappen, is gedaan door Wageningen University & Research.

Robotica- en 3D-beeldherkenningstechnieken

Wetenschappers hebben Trimbot gemaakt met behulp van de nieuwste robotica- en 3D-beeldherkenningstechnieken. Ze monteerden vijf paar camera's en een flexibele robotarm op een automatische grasmaaier van elektronicabedrijf Bosch.

Het op een accu werkende apparaat wordt voorgeprogrammeerd met een globale plattegrond van de tuin, zodat het eenvoudiger zijn weg kan vinden. De robot kan specifieke taken uitvoeren met behulp van de gegevens die door zijn 3D-camera's worden vastgelegd.

Prof. Bob Fisher - School of Informatics, Universiteit Edinburgh

Algoritmes vergelijken

De onderzoekers hebben algoritmes ontwikkeld waarmee de robot tijdens het snoeien te ver uitgegroeide struiken kan vergelijken met ideale eindvormen. Met een ander gereedschap kan Trimbot rozen terugsnoeien door precies te bepalen waar de stengel van elke plant moet worden doorgesneden.

De tijdens het project ontwikkelde technologie zou gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in het assortiment automatische grasmaaiers van Bosch.

Het vierjarige project, dat wordt gecoördineerd door onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh, wordt gesubsidieerd uit het programma Horizon 2020 van de Europese Unie. Er zijn ook onderzoekers van Wageningen University & Research, de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Freiburg, ETH Zürich en Bosch bij betrokken.

Proeftuin

Wageningen University & Research heeft de proeftuin opgezet om de prestaties van de Trimbot te evalueren. In deze proeftuin werd de laatste demonstratie aan de Europese Commissie van Trimbot2020 gegeven.

Prof. Bob Fisher, van de School of Informatics van de Universiteit van Edinburgh, coördineerde het project. Hij vertelt: “Het was een enorme technische prestatie om de robot betrouwbaar te laten werken in een echte tuin. De acht partnerteams hebben nieuwe robotica en 3D-beeldherkenningstechnologie ontwikkeld om buiten te kunnen werken, in veranderende licht- en milieuomstandigheden.”