Project
Gezonde melk van lokale runderrassen
Melk varieert qua samenstelling. De samenstelling van melkvet heeft een duidelijke genetische achtergrond. Ontrafeling van de genetische verschillen in melkvetzuursamenstelling kan nieuwe mogelijkheden bieden voor het behoud van lokale runderrassen
Doelstelling
Uit de projecten ‘Milk Genomics’ en ‘Melk op Maat’ blijkt dat melkvetzuursamenstelling bij runderen ook genetisch bepaald is. Meerdere onderliggende genen zijn verantwoordelijk zijn voor dit kenmerk. Als precies bekend is welke genen verantwoordelijk zijn voor verschillen tussen dieren in vetzuursamenstelling is dit de sleutel tot het produceren van voor mensen gezondere melk.
Werkwijze
Van een viertal melkveerassen rassen (Maas-Rijn-IJssel; Groninger Blaarkop; Fries Hollands; en Jersey) zijn melkmonsters verzameld. Deze melkmonsters zijn geanalyseerd met behulp van gaschromatografie (GC) en mid-infrarood spectometry (MIR). De GC analysemethode geeft een nauwkeurige weergave van de individuele vetzuursamenstelling in de melk. De GC gegevens zijn gebruikt om de rasverschillen te schatten. Hieruit zijn reeds duidelijk significante rasverschillen naar voren gekomen. Daarnaast is er een validatie gedaan voor het gebruik van prediction equations om melkvetzuurprofielen te schatten op basis Mid-Infrared. Deze MIR analyse methode is relatief goedkoop.
Resultaten
Uit een grote database met pedigree en met Mid-Infrared profielen van melk van koeien van verschillende runderrassen in Nederland zijn rasverschillen geschat en erfelijkheidsgraden berekend.
In de volgende fase van het onderzoek zijn wederom melk- en DNA monsters verzameld van koeien van verschillende rassen met als doel om de variatie in individuele vetzuursamenstelling in relatie tot de SNP variatie op het genoom verder te bestuderen.
Publicaties
-
Differences in milk fat composition predicted by mid-infrared spectrometry among dairy cattle breeds in the Netherlands
Journal of Dairy Science 96 (2013)4. - ISSN 0022-0302 - p. 2570 - 2582. -
Heritability of milk fat composition is considerably lower for Meuse-Rhine-Yssel compared to Holstein Friesian cattle
Livestock Science 180 (2015). - ISSN 1871-1413 - p. 58 - 64. -
Overlap in genomic variation associated with milk fat composition in Holstein Friesian and Dutch native dual-purpose breeds
Journal of Dairy Science 98 (2015)9. - ISSN 0022-0302 - p. 6510 - 6521. -
Short communication: milk fat composition of 4 cattle breeds in the Netherlands
Journal of Dairy Science 94 (2011)2. - ISSN 0022-0302 - p. 1021 - 1025.