Project

High Output LED Alstroemeria

Het praktijkbedrijf waar het onderzoek gaat plaatsvinden is een voorbeeld Alstroemeria teeltbedrijf waarbij zowel warmte als elektra wordt ingekocht. Hierdoor wordt er zeer bewust omgegaan met energie.

De toegepaste belichtingsintensiteit is beperkt (bij installatie 67 µmol/m2s). Ook dit bedrijf staat voor de keuze om de intensiteit te verzwaren (huidige standaard is ca. 80 µmol), maar wil dit met zo min mogelijke electriciteitskosten. Daarom worden ook hier met belangstelling de ontwikkelingen van LED belichting gevolgd. Zo zijn in een oriënterende proef met dubbele intensiteit belichting (130 µmol) hybride belichting (SON-T plus LED belichting (Philips lampen met een output van 2.3 µmol PAR/Welektrisch) en SON-T belichting met elkaar vergeleken. De productie was in beide vakken 60 takken per m2 meer dan in de rest van het bedrijf, maar in de vakken met de hybride belichting waren deze van een stevigere kwaliteit dan in de vakken met SON-T. 

Resultaten

Naar aanleiding van deze resultaten besloot het bedrijf niet verder te gaan met de hoge intensiteit van 130 µmol, maar wel door te gaan met LED. Een LED vak (100 m2) en een vak met hybride belichting (2640 m2) zijn geïnstalleerd, maar wel met een lagere intensiteit (totaal beoogd 90 µmol, door ons nagemeten 82 µmol). De hybride belichting is ontstaan door de bestaande SON-T armaturen (61 µmol) aan te vullen met 21 µmol LED licht uit de nieuwste generatie Philips LED lampen. Met een output van 2.7 µmol/Welektrisch, zijn deze lampen 40% efficiënter dan SON-T. Dit is de eerste toepassing van deze lampen in deze teelt.

Publicaties