
Project
INFOGEST; Vertering van alternatieve eiwitten
Het doel van dit onderzoek is om de impact van het verteringsproces op de gezondheidseffecten van voeding (met name eiwitten) beter te leren begrijpen. Dergelijke producten zijn relevant voor de voedingsindstrie, beleidsmakers en wetenschappers die actief zijn op dit gebied.
Activiteiten
- Prof.dr. HJ Wichers wordt lid van het manament-team van deze COST-actie.
- Regelmatig zullen er besprekingen plaatsvinden via 'moderne media'
- Regelmatig zullen er bijeenkomsten worden gehouden over de gang van zaken.
- Organisatie van '1st International Conference on Food Digestion in Cesena, Italy (March 2012)'
Resultaten
De resultaten van de COST-actie zijn zeer relevant voor:
- Duurzaamheidskwesties: instrumenten om de nutritionele impact van de toevoeging van (nieuwe) eiwitten in onze voeding te evalueren, met inbegrip van parameters als allergene werking, verzadiging en bloeddruk.
- Impact op de gezondheid door een beter begrip van de spijsvertering en de bioactiviteit van tussenproducten die worden gevormd bij de vertering.
INFOGEST verbetert:
- onze basiskennis over eiwitverteringsmechanismen en verspreiding naar de bredere wetenschappelijke gemeenschap;
- de ontwikkeling van relevante in vitro, in silico en in vivo verteringsmodellen voor een betere beoordeling van voedselverteerbaarheid in mensen;
- methoden gericht op het voorspellen van het effect van specifieke voedingsmiddelen op gerichte populaties;
- ons begrip van de invloed van voedselstructuur, voedselmatrix en voedsel (bio)verwerking op vertering voor het regelen van de afgifte van bioactieve componenten in de darm;
- levenslange gezondheid en welzijn van de EU-bevolking door middel van gerichte voeding;
- een schatting van het gezondheidseffect van 'nieuwe eiwitten';
- verspreiding van kennis aan diëtisten voor hun dieetformulering;
- De opbouw van een Europese kern van de leidende insituten over het onderwerp om meer gerichte onderzoeksprojecten te ontwikkelen met verbeterde mogelijkheden voor het leveren van succesvolle resultaten die te pas komen voor toekomstige EU-financiering.
- verspreiding van kennis naar de Europese voedingsmiddelenindustrie zodat ze nieuwe functionele voedingsmiddelen kunnen ontwikkelen;
- opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden, de uitwisseling van know-how en expertise tussen de betrokken partnerinstellingen en versterken al bestaande samenwerkingen;
- training en opleiding van jonge Europese wetenschappers die gespecialiseerd zijn in 'food science', 'food immunology' en 'food chemistry'
Publicaties
-
Biochemical and functional characterization of recombinant fungal immunomodulatory proteins (rFIPs)
International Immunopharmacology 15 (2013)1. - ISSN 1567-5769 - p. 167 - 175.
-
Characterization of polarized THP-1 macrophages and polarizing ability of LPS and food compounds
Food & Function 4 (2013)2. - ISSN 2042-6496 - p. 266 - 276.
-
Effect of Maillard reaction on biochemical properties of peanut 7S globulin (Ara h 1) and its interaction with a human colon cancer cell line (Caco-2)
European Journal of Nutrition 52 (2013)8. - ISSN 1436-6207 - p. 1927 - 1938.
-
Effect of heat treatment on the potential allergenicity and conformational structure of egg allergen ovotransferrin
Food Chemistry 131 (2012). - ISSN 0308-8146 - p. 603 - 610.
-
Immunomodulation by Food for Mitigating Allergic Disease
In: Bioactive Food as Dietary Interventions for Arthritis and Related Inflammatory Diseases / , Watson, R.. - United Kingdom : Academic Press - ISBN 9780123971562 - p. 451 - 460.
-
Influence of food processing, digestion and the food matrix on allergenicity & cellular measures of allergenicity
In: Multidisciplinary approaches to allergies / , Gao, Z.S.. - Berlin : Springer (Advanced topics in science and technology in China ) - ISBN 9783642316081 - p. 203 - 227.
-
Report on definitions of the Green Economy and progress towards it: Deliverable 2.1
Den Haag : NETGREEN - p.
-
Substantiating immune related health claims for mushroom-derived polysaccharides
In: International Society for Mushroom Science 2012. Beijing, China, August 26-30 August 2012. - Beijing, china : International Society for Mushroom Science (ISMS) - p. 557 - 566.
-
The Impact of Dietary Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids on Respiratory Illness in Infants and Children
Current Allergy and Asthma Reports 12 (2012)6. - ISSN 1534-6315 - p. 564 - 573.
-
B-glucans are involved in immune-modulation of THP-1
Molecular Nutrition & Food Research 56 (2012)5. - ISSN 1613-4125 - p. 822 - 833.
-
The Impact of Dietary Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids on Respiratory Illness in Infants and Children
Current Allergy and Asthma Reports 12 (2012)6. - ISSN 1534-6315 - p. 564 - 573.
-
Hydrolysates of glycated and heat treated peanut 7S globulin (Ara h 1) modulate human gut microbiota proliferation, survival and adhesion
Journal of Applied Microbiology 116 (2014)2. - ISSN 1364-5072 - p. 424 - 434.
-
Protein transport across the small intestine in food hypersensitivity
Molecular Nutrition & Food Research 58 (2014)1. - ISSN 1613-4125 - p. 194 - 205.
-
House dust mite (Der p 10) and crustacean allergic patients may react to food containing Yellow mealworm proteins
Food and Chemical Toxicology 65 (2014). - ISSN 0278-6915 - p. 364 - 373.