Project

Invloed verduisteringsdoek met spouw op kasklimaat in de zomer

In het zojuist (30 juni 2017) afgeronde gerbera onderzoek Maximale isolatie en lichtonderschepping is de gangbare verduisteringsdoek uit elkaar getrokken zodat er een spouw tussen beide doeklagen is ontstaan. Het doek ligt er vanaf september 2016, en vanaf eind november 2016 wordt er aan doektemperatuur en netto straling voor het gewas gemeten. Op basis van de metingen tot nu toe lijkt het erop dat het doek heel goed isoleert zonder in te boeten op verduisteringsvermogen, en dat het tot zeer lage netto stralingsverliezen door het gewas leidt. Het doek was echter in alle kassen op dezelfde manier met spouw uitgerust. Een direct vergelijk tussen effecten op het klimaat bij normaal verduisteren en met spouw verduisteren was in deze opzet niet mogelijk.    

Voorgesteld wordt om de huidige proef gedurende 6 weken in 2 afdelingen in een aangepaste vorm voort te zetten om de positieve of negatief effecten van het spouwdoek op temperatuursverloop op warme dagen te volgen. Als doek om 17.30 uur dichtgaat staat er nog 250-300 Watt buiten. Deze warmte komt wellicht minder binnen, maar er gaat uit minder warmte naar buiten door isolerende werking. 

Projectdoel

Kwantificeren effecten spouwdoek op het klimaat, de uitstraling en de temperatuur van het gewas onder verschillende situaties in de zomer.

Publicaties