Project

Kennis verhogen novel NGS technieken voor voedselveiligheid

Next-Generation Sequencing (NGS) is een waardevolle kerntechnologie voor het bepalen van de toxicologische en microbiologische voedselveiligheid, en voor het bepalen van de productsamenstelling en authenticiteit van voedselproducten. Dit project heeft als doel om het kennispeil en de activiteiten rondom NGS binnen het WFSR te verhogen.

Binnen het voedselveiligheidsdomein is NGS een essentiele technologie zowel voor het traceren en karakteriseren van voedselpathogenen, als voor het bepalen van de veiligheid en samenstelling van voedselproducten. Zo heeft Whole-Genome Sequencing (WGS) de traceerbaarheid van voedselpathogenen wezenlijk verandert, waardoor besmettingshaarden nauwkeuriger kunnen worden opgespoord. Het is daarom belangrijk om onze expertise op het gebied van NGS analyses en interpretatie te verhogen, omdat dit kansen biedt om de kwaliteit en expertise op het gebied van voedselveiligheid te vergroten.

Doel

Het doel van dit project is om binnen en buiten WUR afstemming te zoeken hoe deze technologie kan worden gebruikt bij WFSR-taken, zodat partnerinstituten elkaar beter kunnen aanvullen en om overlap te voorkomen. Daarnaast zal geinventariseerd worden hoe de toegang van het WFSR tot deze technologie het best kan worden geregeld, en hoe de moleculaire data goed geïnterpreteerd en beheerd kunnen worden.

Publicaties