AF 17037 - Koolhydraat gebaseerde schuimen als duurzame Vervanger voor Expanded Polystyreen

Project

Koolhydraat gebaseerde schuimen als duurzame vervanger voor Expanded Polystyreen

Een dikwandig en papier recyclebaar product met een relatief lage carbon footprint en een acceptabele prijsstelling zal toepassing vinden in verpakkingsconcepten voor zwaardere elektronica (laptops, beeldschermen en andere apparatuur), medische- en pharma-producten (bv. reageerbuistrays), witgoed en tuinmeubelen.

In deze markten zijn nu vooral expanded polystyreen (EPS), expanded polypropyleen (EPP), expanded polyethyleen (EPE) en karton veel gebruikte materialen. Er is echter een groeiende behoefte aan 3D-produkten die niet op fossiele grondstoffen zijn gebaseerd en in een mono-afvalstroom kunnen worden verwerkt.

In dit project beogen de samenwerkingspartners, PaperFoam bv, Paxpring bv en Bewi Synbra Technology bv een op zetmeel gebaseerd dikwandig verpakkingsmateriaal te realiseren. De genoemde partijen werken hierbij nauw samen met onderzoekers van Wageningen Food en Biobased Research. Alle betrokken partijen hebben uitgebreide ervaring met de ontwikkeling en/of realisatie van verpakkingsmaterialen op basis van biobased grondstoffen.

In het project zullen meerdere routes om deze 3D producten te realiseren worden onderzocht. Voorbeelden van mogelijke routes zijn de moldable productroute (vergelijkbaar met de huidige EPSproducten) en productie van plaatmaterialen waaruit vervolgens vormdelen gefabriceerd kunnen worden.