Project

LED's als synthetische biologie tools om productie van hoogwaardige plantaardige stoffen in kassen te optimaliseren - artemis

In dit project wordt beoordeeld in hoeverre de specifieke eigenschappen van LED verlichting (intensiteit en golflengte) kunnen worden gebruikt als gereedschap om accumulatie van waardevolle verbindingen, artemisinine, te optimaliseren in planten die worden gekweekt in kassen.

Grote vraag naar medicijn

Malaria is een van de meest verwoestende ziekten in de wereld. De huidige productiecapaciteit van het medicijn artemisinine (AN) komt niet overeen met de wereldwijde vraag naar AN.

Productieproces

AN wordt geproduceerd in de bladeren van de plant Artemisia annua, maar de hoeveelheden van de momentele productie in planten is laag. Inname van de gehele plant (WP) is gunstiger ten opzichte van zuiver AN om resistentie te voorkomen van Plasmodium falciparum die wordt vergemakkelijkt door flavonoïden, terpenen zoals AN maar die een andere route volgen. Deze route kan worden gestimuleerd door het verhogen van de productie van het sleutelenzym voor flavonoïde-biosynthese, chalcon synthase (CHS), waarvan de productie gevoelig is voor licht.

Meer CHS produceren

Wij zullen de mogelijkheden onderzoeken van transgene Artemisia planten die meer CHS produceren, mogelijk gemaakt door een opto-genetische schakelaar, ingebouwd in genetisch gemodificeerde planten. De planten zullen worden geteeld in kassen onder specifieke kleuren van LED-licht om de schakelaar te bevorderen om ingrediënten te produceren.

Publicaties