
Project
Langjarige fosfaatproeven
In het kader van verplichtingen voortkomend uit de Nitraatrichtlijn (1991) heeft Nederland fosfaatgebruiksnormen ingevoerd (2006). Deze normen zijn afhankelijk van de fosfaattoestand van de bodem. Drie klassen worden onderscheiden. Één klasse 'laag' waarbij de fosfaatgebruiksnorm hoger is dan de afvoer van fosfaat met landbouwproducten, één klasse 'neutraal' waarbij de gebruiksnorm licht hoger is dan deze afvoer, en één klasse 'hoog' waarbij de afvoer lager is. Met de Europese Commissie is afgesproken dat vanaf 2015 evenwichtsbemesting wordt ingevoerd. De fosfaatgebruiksnorm is dan gelijk aan de afvoer met landbouwproducten en mogelijk verruimd met een surplus van 5 kg fosfaat per ha.
Fosfaat in bodem op adequaat niveau
Echter, er is meer fosfaat nodig dan de afvoer om de voorraad gewasbeschikbaar fosfaat in de bodem op een voor landbouwkundige productie een adequaat niveau te handhaven. Een deel van het toegediende fosfaat dat na de oogst resteert komt namelijk niet tot uitdrukking in een verhoging van de fosfaattoestand met methoden van grondonderzoek die bemestingsadvisering dienen (Pw-getal, P-Al-getal en P-CaCl2). Een deel fractie wordt opgeslagen in bodemfracties waarvan het gedrag op de lange termijn niet bekend is.
Zicht op de lange termijn
De processen die betrokken zijn bij de verdeling van fosfaat over bodemfracties zijn bekend. Maar onbekend is met welke snelheid fosfaat verdeeld wordt, welke hoeveelheden nodig zijn om de fosfaattoestand te handhaven en welke nalevering te verwachten is. Ook is onbekend hoe verlaging van de aanvoer van fosfaat deze snelheid en verdeling over bodemfractie verandert. Evenmin is bekend of een verlaging van het gebruik in meststoffosfaat leidt tot een vermindering van fosfaatuitspoeling.
Daardoor ontbreekt informatie over de effecten van evenwichtsbemesting op de lange termijn en daarmee zicht of effecten van fosfaatgebruiksnormen op de lange termijn. Ontbrekende informatie over effecten van evenwichtsbemesting op de lange termijn op opbrengst en kwaliteit, wijzigingen in fosfaatbodemfracties en fosfaatuitspoeling vraagt veeljarige onderzoek.
Deliverables
- Vakbladartikel grasland
- Databewerking van de 2014 gegevens van de graslocaties en aanvulling van de database
- Vakbladartikel bouwland databewerking van de 2014 gegevens van de bouwlandlocaties en aanvulling van de databases
Publicaties
-
Fosfaatbehoefte suikerbiet niet bijzonder hoog : Achtergrondinformatie Praktijkmiddag Suikerbieten 2 juni 2016
Lelystad : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. - p. -
Veldpresentatie: Fosfaatbehoefte suikerbiet en startmeststoffen in de zaaivoor
-
Does balanced phosphorus fertilisation sustain high herbage yields and phosphorus contents in alternately grazed and mown pastures?
Nutrient Cycling in Agroecosystems 106 (2016)1. - ISSN 1385-1314 - p. 93 - 111. -
Fosfaatgehalte in de bodem blijft voldoende hoog : jarenlange fosfaatbemesting volgens bedrijfsspecifieke gebruiksnormen zorgt voor zes procent lagere drogestofopbrengst
Veeteelt 33 (2016)8. - ISSN 0168-7565 - p. 44 - 45. -
Aan- en afvoer fosfaat vaak in evenwicht
Nieuwe Oogst 12 (2016)4. - p. 31 - 31. -
Fosfaattoestand vrij stabiel onder evenwichtsbemesting
Fosfaattoestand vrij stabiel onder evenwichtsbemesting, Akker Magazine, 2015-04-15, Philip Ehlert -
Fosfaatgebruiksnormen en de effecten voor de praktijk
-
Fosfaatgebruiksnorm en opbrengst
Wageningen : Wageningen UR (Informatieblad Mest, Milieu en Klimaat 55) - p. -
Fosfaatnorm verlaagt niet direct opbrengst
Boerderij/Akkerbouw 98 (2013)17. - ISSN 0169-0116 - p. 16 - 17. -
Lange termijn effecten van fosfaatbalansen op bouwland; fosfaattrappen proefveld Lelystad
Lelystad : PPO AGV (PPO Publicatie 549) - p.