Project

Lekker en duurzaam ingevroren voedingsmiddelen

​Het energieverbruik tijdens opslag en verwerking van diepvriesproducten reduceren en de kwaliteit van de ingevroren producten bij bereiding behouden. Dat is het doel van het onderzoeksproject Duurzaam ingevroren & smaakvol.

Invriezen is een veelgebruikte methode om de houdbaarheid van een levensmiddel te verlengen. Zo wordt voedselbederf en waardeverlies in de keten voorkomen. Daarnaast draagt invriezen bij aan minder voedselverspilling.

Verbeteren van imago

Toch heeft het ingevroren product een minder goed imago in vergelijking met verse producten. Dat heeft te maken met het energieverbruik, de kwaliteit, het gewicht en samenklontering gedurende de bevroren opslag. Om hierin verbeteringen te realiseren, is het essentieel om twee dingen te begrijpen:

  • Hoe werkt het invriesproces van voedinsgsmiddelen?
  • Wat verandert er in het product tijdens het bevriezingsproces?

Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt samen met Lamb Weston Meijer, Cargill, Food Process Solutions en Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koudetechniek hoe vochtmigratie en kristalvorming in een bevroren product tot stand komt. Dit geeft namelijk inzicht in de fysieke oorzaken van het verlies van productkwaliteit. Ook wordt onderzocht welke impact verschillende opslagcondities hebben in de keten.

Kwaliteitsverbetering van bevroren producten

Het onderzoeksproject zal bedrijven helpen om diepvriesproducten van betere kwaliteit te leveren. Dat geldt voor zowel halffabrikaten als eindproducten. De industriƫle partners van het consortium zullen als eerste deze inzichten toepassen om de toegevoegde waarde aan te tonen.

Zo kunnen de positieve aspecten van diepvriesproducten beter voor het voetlicht komen:

  • Beter behoud van voedingsstoffen zoals vitamines;
  • Korte bereidingstijd (na ontdooien);
  • Meer gebruik van diepvriesproducten betekent een grotere flexibiliteit in de voedingsindustrie bij inkoop;
  • Voorkomen van bederf.

Verbeterde vries- en opslagprocessen zorgen voor een vermindering van het energieverbruik in deze sector.

Publicaties