Project

Linked Data in Agrifood

Het bevorderen van een gezond en duurzaam dieet en het verminderen van voedselverspilling zijn grote uitdagingen in de huidige samenleving. Dit vereist dat consumenten en producenten geïnformeerde keuzes maken om hun processen en producten aan te passen. Dit project laat zien hoe semantische verrijking van data kan worden gerealiseerd in het voedseldomein en hoe het slimme toepassingen mogelijk maakt.

Het bevorderen van een gezond en duurzaam dieet en het verminderen van voedselverspilling zijn grote uitdagingen in de huidige samenleving. Deze vereisen dat consumenten weloverwogen keuzes maken, dat producenten hun processen en producten aanpassen, en dat beleidsmakers alternatieve voedingsconsumptiepatronen stimuleren. Informatietechnologie is onmisbaar bij het realiseren van die veranderingen. Een eerste vereiste voor het maken van slimme software-oplossingen is de beschikbaarheid van relevante en bruikbare gegevens, veel of weinig. Gegevens zijn echter nutteloos als deze niet kunnen worden geïnterpreteerd en gebruikt om conclusies te trekken. Bovendien vereist praktische besluitvorming dat gegevens uit meerdere bronnen gecombineerd kunnen worden. Tijdens het winkelen moet de consument bijvoorbeeld weten wat de prijs van een product is, maar ook wat de impact op gezondheid en duurzaamheid is, hoe het past bij zijn of haar persoonlijke voorkeuren en omstandigheden en hoe geschikt het is voor een specifieke gelegenheid. Dit houdt in dat de app die men gebruikt om de keuze te maken toegang moet hebben tot voedingswaarden, voorkeurswaarden, alternatieve producten, recepten, enz., allemaal afkomstig uit verschillende bronnen. Deze verschillende gegevens moeten vervolgens worden geharmoniseerd en samengevoegd.

Om data beschikbaar te maken, moeten we de bijbehorende metadata kunnen uitdrukken. Dit vereist de ontwikkeling en toepassing van digitale vocabulaires en ontologie├źn. Dit project wil aantonen hoe semantische verrijking kan worden gerealiseerd in het voedseldomein en hoe het slimme toepassingen mogelijk maakt. Dit strategische project is nauw verbonden met de PPS Personal Nutrition and Health (WUR en TNO), het WUR Global One Health Programme, het Trusted Source-project, het NWA-project 'Intelligente metingen van voedselinname' en RIVM's activiteiten voor het koppelen van verschillende voedselclassificaties.

Publicaties