
Project
MIP Seaweed for food and feed
Zeewier is voedzaam en veelzijdig; het zou wel eens een belangrijke bron van plantaardig eiwit kunnen worden. Grootschalige zeewierteelt is echter nog niet rendabel in West Europa. De innovaties uit dit project moeten daar verandering in brengen door de productiekosten omlaag te brengen en de economische opbrengst te vergroten.
Aanleiding
Zeewier is een voedzaam en veelzijdig gewas en kan een belangrijk onderdeel worden van een gezond en veilig voedselpatroon voor mens en dier. Daardoor biedt zeewier de kans om bij te dragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals (o.a.) de transitie naar duurzame plantaardige eiwitten.
Doel
Dit programma heeft als doel om kennis en innovaties in de zeewiersector te ontwikkelen om bij te dragen aan de groei van nieuwe duurzame grondstoffen in Nederland. Kennis is nodig langs de gehele waardeketen van zeewier: van veredeling, verwerking tot aan consumentengedrag. Het vierjarige programma heeft tot doel om van zeewier een nieuwe duurzame bron voor gezonde voedingsmiddelen, voedingsadditieven en diervoeding te maken met een duurzame zeewierteelt in de Nederlandse wateren.
Innovatie
Grootschalige zeewierteelt voor humane- en dierlijke voedingstoepassingen is nog niet rendabel in West Europa. De innovaties uit dit programma dragen bij aan een hogere economische opbrengst van zeewier en lagere productiekosten door nieuwe kennis om alle componenten te gebruiken, de circulaire aanpak, het minimaal scheiden op functionaliteit, de lokale productie en de multidisciplinaire ketenaanpak. Deze nieuwe kennis kan leiden naar de productie van nieuwe verdikkingsmiddelen, de productie van bijzondere (laag calorische) suikers voor voedsel van mens en dier en ingrediënten voor de toepassing van geur-, kleur- en smaakstoffen voor voeding.
Wetenschappelijke, maatschappelijke en economische impact
Voor een duurzaam en circulair gebruik van zeewier moeten alle inhoudsstoffen worden gebruikt. Dit is mogelijk met de inzet van meervoudige en droge scheidingstechnieken waarbij alle inhoudsstoffen, van kleurstof, gom tot umamismaakstof en van eiwitten tot suikers, op basis van hun functionaliteiten beschikbaar worden gemaakt. De nieuwe zeewierkennis en -technologie levert ook mogelijkheden voor uitbreiding van het internationale portfolio.
Publicaties
-
Environmental impact and nutritional value of food products using the seaweed Saccharina latissima
Journal of Cleaner Production 319 (2021). - ISSN 0959-6526 -
Food products from the seaweed Saccharina latissima : Assessment of environmental impacts and nutritional value
: Wageningen University & Research - p. -
Notitie: potentiële effecten van duurzame zeewierproductie op de biodiversiteit in de Noordzee : ecosysteem diensten en/of ecologische effecten
IJmuiden : Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research rapport C013/19) - p. -
Potentiële verstoringsbronnen voor vogels in de Westerschelde : een interactieve kaart
Yerseke : Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research rapport C047/19) - p. -
Proteolytic enzyme-treated seaweed co-product (Ulva laetevirens) inclusion in corn-soybean and European broiler diets to improve digestibility, health, and performance
Poultry Science 101 (2022)6. - ISSN 0032-5791 -
Safety and transfer study : Transfer of bromoform present in asparagopsis taxiformis to milk and urine of lactating dairy cows
Foods 10 (2021)3. - ISSN 2304-8158 -
Seaweed diseases and pests
-
State of knowledge regarding the potential of macroalgae cultivation in providing climate-related and other ecosystem services : a report of the Eklipse Expert Working Group on Macroalgae cultivation and Ecosystem Services
Netherlands : EKLIPSE (Eklipse report 01/2022) - ISBN 9783944280288 - p. -
Sustainable seaweed value-chains : Economics, consumer attitudes and environmental impacts
: Wageningen Economic Research - p. -
Technical upscaling of seaweed cultivation : Proseaweed Dossier (project AF-16202)
: Wageningen University & Research - p.