
Project
Methode ontwikkeling en surveys plantentoxinen t.b.v. WOT
In toenemende mate lijken planttoxines een risico te vormen voor de volksgezondheid. Dit komt enerzijds door het gebruik van supplementen maar ook doordat zij als contaminant voorkomen in dagelijks geconsumeerde producten als granen en thee. De algemene doelstelling van het project is om analytische methodes te ontwikkelen en daarmee gegevens te verkrijgen over het voorkomen en de betekenis van planttoxinen in levensmiddelen.
Doelstelling
De huidige EU-regelgeving op het terrein van planttoxinen is minimaal maar in Nederland is er wetgeving op dit gebied volgens de Warenwet (Kruidenbesluit). Wel wordt verwacht dat er in de nabije toekomst geharmoniseerde regulering vastgesteld zal worden voor een aantal planttoxinen. EFSA heeft opinies uitgebracht over pyrrolizidine-alkaloïden en de tropaanalkaloïden waaruit blijkt dat risico’s voor consumenten niet kunnen worden uitgesloten. Het onderzoek heeft nationale én (sterke) internationale componenten, waardoor de resultaten een breed afzetgebied kennen. Het onderzoek is ook van belang voor het onderhouden van expertise op het gebied van planttoxines, dat sinds 2017 ook is opgenomen in de activiteiten van het EURL/NRL-netwerk mycotoxines.
Werkwijze planttoxinen
1. Er worden methodes ontwikkeld voor de bepaling van diverse klassen van planttoxines. De voorkeur gaat uit naar multimethodes waarmee verschillende stofgroepen op voldoende gevoelig niveau bepaald kunnen worden.
2. Met de ontwikkelde methodes worden surveys uitgevoerd om een beeld te krijgen van de mogelijke blootstelling van consumenten. Indien mogelijk wordt die ruwe schatting vergeleken met een door EFSA of andere instantie afgeleide blootstellingsnorm.
3. Voor de NVWA worden analyses uitgevoerd op aanwezige planttoxines in voedingssupplementen (kruidenpreparaten/pillen), waarbij met dezelfde methode ook gekeken wordt naar aanwezigheid van een aantal farmaceutische stoffen. Een deel van de preparaten wordt ook onderzocht op farmacologische activiteit door gebruik te maken van bioassays.
Resultaten
De resultaten bestaan uit methodes en uit analyses in levensmiddelen en supplementen. Het onderzoek van belang om inzicht te krijgen in de mate waarin planttoxinen een risico vormen voor de consument. Dit geldt voor verontreinigingen van levensmiddelen met onkruiden maar ook voor relatief nieuwe voedingsmiddelen als lupine en voor voedingssupplementen gebaseerd op kruiden. Resultaten worden gerapporteerd aan NVWA en opgenomen in de KAP database, van waaruit ze ook worden doorgestuurd naar EFSA. Daarnaast worden ze gepresenteerd tijdens congressen en gepubliceerd in internationale vaktijdschriften.
Noot: De inhoud van dit project wordt vanaf 2021 opgenomen in project WOT-02-001-061.
Publicaties
-
A health risk for consumers: the presence of adulterated food supplements in the Netherlands
Food Additives & Contaminants. Pt. A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment 36 (2019)9. - ISSN 1944-0049 - p. 1273 - 1288. -
Straightforward analytical method to determine opium alkaloids in poppy seeds and bakery products
Food Chemistry 242 (2018). - ISSN 0308-8146 - p. 443 - 450. -
Fate of pyrrolizidine alkaloids during processing of milk of cows treated with ragwort
Food Additives & Contaminants. Pt. A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment 34 (2017)12. - ISSN 1944-0049 - p. 2212 - 2219. -
Short inventory of EU legislation on plant toxins in food
Quality Assurance and Safety of Crops & Foods 9 (2017)1. - ISSN 1757-8361 - p. 129 - 139. -
A straightforward method to determine flavouring substances in food by GC-MS
Food Chemistry 174 (2015). - ISSN 0308-8146 - p. 407 - 416. -
Straightforward method to determine intact cyanogenic glucosides in almonds and flaxseeds by LC-MSMS
-
Occurrence of tropane and ergot alkaloids in cereal-based products for young children: a survey in The Netherlands
-
A method to determine flavouring substances according to EU 1334/2008 in food by GC-MS
-
Estimation of cost-effective methods for dectection of deoxynivalenol in wheat at collector intake
Food Research International 56 (2014). - ISSN 0963-9969 - p. 85 - 91. -
N -(carboxymethyl)lysine: A Review on Analytical Methods, Formation, and Occurrence in Processed Food, and Health Impact
Food Reviews International 30 (2014)1. - ISSN 8755-9129 - p. 36 - 52.