
Project
Microscopische expertise
Dit project voorziet in het in stand houden van de WFSR microscopische expertise en infrastructuur op het gebied van visueel onderzoek (microscopie) voor huidige en toekomstige vraagstellingen in het kader van (Europese) wetgeving. De onderwerpen vormen ondersteuning voor het monsteronderzoek dat uitgevoerd wordt voor het Douanelaboratorium in het project Onderzoek monsters land- en tuinbouwproducten voor Douane Laboratorium (WOT-02-005-009). Daarnaast is er een spin-off van toepassing op het brede en belangrijke terrein van identiteit en authenticiteit van voedingsmiddelen en diervoeders.
Werkwijze
Het onderzoek wordt opgedeeld in verschillende onderzoek stappen.
- Uitwerken van de mogelijkheden om beeldanalyse en kennissystemen te gebruiken om rijst en granen te identificeren volgens de eisen van de Gecombineerde Nomenclatuur. De benodigde hard- en software wordt aangeschaft gericht op de eisen van de GN identificatie.
- De beschrijvingen en vastgestelde parameters van de productgroepen 1001 tot en met 1006 worden geconverteerd naar kenmerken die meetbaar zijn via beeldanalyse of geformaliseerd moeten worden voor identificatie met behulp van een kennissysteem. Hiertoe worden de subcategorieën van de productgroepen 1001 tot en met 1006 ingevoerd in een kennissysteem.
- Bekende praktijkmonsters worden met de systemen onderzocht, zodat de systemen gevalideerd kunnen worden. Hiervoor zullen tien monsters tarwe (groep 1001), 25 monsters rijst (groep 1006) en tien monsters overige granen (groep 1002 t/m 1005: rogge, gerst, haver en mais) worden onderzocht.
Projectresultaat
Behoud en ontwikkeling van kennis ten behoeve van de uitvoering van microscopische analyses voor het Douanelaboratorium. Met de nu beschikbare technieken kunnen gegevens ten dele automatisch worden verkregen (beeldanalyse), en kan kennis worden geformaliseerd en vastgelegd (kennissystemen).
Publicaties
-
Methodology for estimating emissions from agriculture in the Netherlands : Calculations of CH4, NH3, N2O, NOx, NMVOC, PM10, PM2.5 and CO2 with the National Emission Model for Agriculture (NEMA), Update 2019
Wageningen : Statutory Research Tasks Unit for Nature & the Environment (WOt technical report 148) - p. -
Bridging legal requirements and analytical methods : a review of monitoring opportunities of animal proteins in feed
Food Additives & Contaminants. Pt. A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment 36 (2019)1. - ISSN 1944-0049 - p. 46 - 73. -
The development of a multiplex serological assay for avian influenza based on Luminex technology
Methods : a companion to Methods in enzymology 158 (2019). - ISSN 1046-2023 - p. 54 - 60. -
Hyperspectral imaging as a novel system for the authentication of spices : A nutmeg case study
Food Science and Technology = Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie 104 (2019). - ISSN 0023-6438 - p. 61 - 69. -
Applicability of the poultry qPCR method to detect DNA of poultry processed animal protein materials
Food Control 96 (2019). - ISSN 0956-7135 - p. 53 - 58. -
Validation of a screening method for pesticides and veterinary drug residues in feed by LC-HRMS
-
Determination of urea in animal feed with liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS)
-
Harmonization of methods of sampling and analysis of feed – Activities of CEN/TC 327
-
Results from the CEN Collaborative Study on Pentachlorophenol (PCP) in Feed Materials and Compound Feed
-
True untargeted workflow for identification of antimicrobial compounds in animal feed using bioassay-directed screening in combination with liquid chromatography-high resolution mass spectrometry