
Project
Milde conservering van levensmiddelen - AF-12148
Hoge kwaliteit, verlengde houdbaarheid en behoud van verse eigenschappen zijn belangrijke behoeften in food processing. Nieuwe milde conserveringsmethoden, zoals hoge druk, pulserende elektrische velden, koud plasma, oververhitte stoom en geavanceerde verhittingstechnologieën kunnen hieraan bijdragen.
Doelstellingen project
De beoogde resultaten van de PPS milde conservering zijn:
- Ontwikkeling en demonstratie van milde conserveringstechnologieën waarbij kwaliteit, houdbaarheid en veiligheid van levensmiddelen centraal staan gecombineerd met industriële toepasbaarheid;
- Ontwerp van duurzame productieketens op basis van deze milde conserveringstechnologieën, waarbij specifiek het verminderen van voedselverspilling centraal staat;
- Toegenomen begrip en inzicht in de werking en veiligheid van milde conserveringstechnologieën.
Aanpak en tijdspad
Om synergie te bereiken tussen de verschillende technologieën, te profiteren van de inzichten die opgebouwd worden voor een specifieke technologie, en interactie tussen de partners te bevorderen, is er voor gekozen het project op te delen in ‘verticale’ werkpakketten waarin een specifieke technologie centraal staat en ‘horizontale’ werkpakketten waarin overkoepelende thema’s aan bod komen. Per verticaal werkpakket zijn clusters gevormd van eindgebruiker(s), technologieleverancier(s) en kennisinstelling(en). Deze partners werken gezamenlijk in een werkpakket voor een specifieke technologie. In de horizontale werkpakketten werken alle PPS partners gezamenlijk aan onderwerpen zoals risicobeoordeling, chemische veiligheid en kennisoverdracht. In het voorstel zijn de plannen voor de gehele looptijd globaal uitgewerkt. Jaarlijks zal een gedetailleerde planning gemaakt worden, de planning voor 2013 is reeds uitgewerkt.
Resultaten (beoogd)
Consumentenacceptatie van de nieuwe technologieën zal middels workshops en gerichte publiciteit de benodigde aandacht krijgen.
Publicaties
-
Cellen op de elektrische stoel : hoe elektroporatie de wereld gaat veranderen
Kijk : populair wetenschappelijk maandblad 2015 (2015)3. - ISSN 0165-1390 - p. 44 - 47.
-
Cellen op de elektrische stoel. Hoe elektroporatie de wereld gaat veranderen
Cellen op de elektrische stoel. Hoe elektroporatie de wereld gaat veranderen, Kijk : populair wetenschappelijk maandblad, 2015-01-01, A. Janssen, http://foodfortext.nl/wp-content/uploads/2015/04/KIJK03_Elektro-poratie.pdf
-
Characterization of four Paenibacillus species isolated from pasteurized, chilled ready-to-eat meals
-
Effect of electrical field strength applied by PEF on the shelf life of fresh fruit smoothie: trade-off between yeasts and moulds
In: Food Science Research and Innovation: Delivering sustainable solutions to the global economy and society, conference proceedings volume I. - Athens : National Technical University of Athens - ISBN 9786188219618 - p. 470 - 470.
-
General presentation PPS Mild Preservation
-
High pressure effects on fruits and vegetables
In: High Pressure Processing of Food. Principles, Technology and Applications / , Balasubramaniam, V.M., Barbosa-Cánovas, G.V., Lelieveld, H.L.M.. - New York : Springer (Food Engineering Series ) - ISBN 9781493932337 - p. 541 - 551.
-
Hoge druk sterilisatie logische aanvulling op hoge druk pasteurisatie
Hoge druk sterilisatie logische aanvulling op hoge druk pasteurisatie, NPT procestechnology, 2013-02-01
-
Hoogesteger past pulsed electric field toe om houdbaarheid vers sap te verlengen :" wij zijn nu al aan het opschalen'
Hoogesteger past pulsed electric field toe om houdbaarheid vers sap te verlengen :" wij zijn nu al aan het opschalen', Voedingsmiddelentechnologie, 2012-01-01, D.E. Irving, http://www.promatecfoodventures.com/doc/Hoogesteger_PEF.pdf
-
Iedereen heeft smaak
Iedereen heeft smaak, Labyrinth (VPRO), 2012-09-26, http://www.vpro.nl/speel.VPWON_1179055.html
-
Inactivation of chemical and heat-resistant spores of Bacillus and Geobacillus by nitrogen cold atmospheric plasma and comparison to thermal and chemical based methods
Food Microbiology 45 (2015)part A. - ISSN 0740-0020 - p. 26 - 33.