Mondgezondheid in relatie met smaak en textuur

Project

Mondgezondheid in relatie met smaak en textuur

De waarneming van voeding wordt met name bepaald doorde smaak, aroma, en textuur. Te samen bepalen deze factoren de waardering enacceptatie van het voedsel. De relatieve bijdragen van elke factor zijnwaarschijnlijk o.a. afhankelijk van leeftijd en cultuur. Ouderen hebben temaken met een verminderde sensorische gevoeligheid en met een verminderdekauwkracht, wat zou kunnen resulteren in ondervoeding en/of een ongezondevoedingskeuze. Echter, deze zaken zijn momenteel amper onderzocht, ondanks hetprobleem van de steeds verdere vergrijzing van onze maatschappij en de daaraanverbonden gezondheidskosten. Het gezamenlijke FBR/TIFN/WO onderzoek tesamen metgrote voedselbedrijven zal zich onder andere richten op voedsel waarneming bijouderen.

Het project in samenwerking met WU/TIFN en voeding bedrijven zal onderzoeken hoe smaak, aroma en textuur van voedsel bij dragen aan de voedsel acceptatie bij ouderen. Inzichten zullen resulteren in gezondere voedsel producten die geaccepteerd en gewaardeerd worden door de oudere consument.

Publicaties