Project

Natuurvriendelijke bestrijding van luizen

Het realiseren van weerbare teeltsystemen vraagt een andere wijze van bestrijden van plagen, waarbij rekening wordt gehouden met het verbinden van landbouw met natuur. Gevraagd is om onderzoek uit te voeren naar alle mogelijkheden om bladluizen te bestrijden en aan te geven welke mogelijkheden natuur­vriendelijk zijn. 

Gevraagd is om onderzoek uit te voeren naar alle mogelijkheden om bladluizen te bestrijden en aan te geven welke mogelijkheden natuurvriendelijk zijn. Deze vraag is opgesplitst in twee onderdelen:

  1. Natuurvriendelijke beheersing van bladluizen: hoe voorkom je hoge populatiedichtheden bladluis?
  2. Natuurvriendelijke bestrijding van bladluizen: welke middelen zijn curatief inzetbaar tegen bladluis?Het succes van beide componenten is afhankelijk van elkaar. De eerste component is niet praktijk als een accurate toepassing ontbreekt om financiƫle schade of een misoogst te voorkomen, gezien het explosieve karakter van bladluistoename onder gunstige weersomstandigheden. De tweede component met natuurlijke middelen is alleen succesvol wanneer de bladluisontwikkeling en -dichtheid met behulp van goede agrarische praktijkmaatregelen zo laag mogelijk wordt gehouden.

Publicaties