Project

Ontwikkeling van nieuwe voedsel- en drankverpakkingen op basis van PEF

Toonaangevende kunststofverpakkingsontwerper en -fabrikant Plastipak heeft zich aangesloten bij het PEFPACK-project dat nieuwe levensmiddelen- en drankverpakkingen wil ontwikkelen op basis van PEF en PEF-copolymeren. Dit weerspiegelt de kernwaarden voor duurzaamheid bij Plastipak en de toenemende vraag bij de industrie naar PEF, het biobased equivalent van PET.

Plastipak sluit zich aan bij Corbion, Refresco en Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) die al partners zijn in het project.

Projectdoelen

Het PEFPACK-project richt zich op onderzoek en ontwikkeling van PEF, een polymeer op basis van FDCA (furaandicarbonzuur) over de gehele verpakkingswaardeketen. In het project wordt onder andere gewerkt aan de productieroutes van op FDCA gebaseerde polymeren (met Corbion en WFBR) en de daaropvolgende conversie naar verpakkingsfolies (WFBR) en flessen (WFBR, Plastipak en Refresco).

Unieke aspecten van het project zijn onder meer het onderzoek naar de toevoeging van co-monomeren om de eigenschappen van PEF te verbeteren en studies naar de recyclebaarheid van het materiaal (met Plastipak, Refresco en WFBR).

Voordelen van PEF

PEF is een biogebaseerd alternatief polymeer voor PET dat veel wordt gebruikt in verpakkingstoepassingen. PEF kan worden gemaakt van de bi-producten van landbouwstromen en draagt ​​daarom bij aan het efficiënte gebruik van hernieuwbare hulpbronnen. Omdat het een biogebaseerd materiaal is, leidt PEF tot een vermindering van de CO2-uitstoot bij het vervangen van PET (dat is gebaseerd op op fossiel gebaseerde TPA (tereftaalzuur).

Bovendien heeft PEF mogelijk eigenschappen die zullen leiden tot een betere verpakkingsfunctionaliteit in termen van productie en prestaties. De voordelen kunnen zijn: lager energieverbruik bij de productie, verbeterde barrière-eigenschappen voor een langere houdbaarheid van verpakt voedsel, evenals lichtere verpakkingen die nodig zijn om gelijkwaardige prestaties te leveren. Als een directe vervanging voor PET zou er geen impact zijn op conversie- en logistieke ketens.

Miguel Vieira, directeur International Packaging Development van Plastipak: "We zijn zeer verheugd om deel te nemen aan dit spannende, toekomstgerichte project. Als Europa's toonaangevende producent en recycler van harde kunststofverpakkingen voor de voedings- en drankenmarkten, heeft Plastipak veel bij te dragen, zowel in de onderzoeks- als de industrialisatiefase. Duurzaamheid is een belangrijke pijler van onze bedrijfswaarden en dit initiatief toont onze voortdurende inzet om de impact die we hebben op het milieu te minimaliseren".

PEFPACK is gestart in 2016 en loopt tot 2019. Geïnteresseerde bedrijven kunnen nog deelnemen aan het project.

Publicaties