Project

Optima

In OPTIMA zal een milieuvriendelijk Integrated Pest Management (IPM) -raamwerk worden ontwikkeld voor wijngaarden (meeldauw), appelboomgaarden (appelschurft) en wortels (bladvlekziekte).

De holistische geïntegreerde aanpak omvat het volgende:

  • nieuw gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen
  • ziektevoorspellingsmodellen
  • spectrale vroegtijdige ziektedetectiesystemen
  • precisiespuittechnieken

Het zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de vermindering van de afhankelijkheid van de Europese landbouw aan chemische gewasbeschermingsmiddelen, resulterend in 1) een verminderd gebruik van landbouwchemicali├źn, 2) minder residuen en 3) minder gevolgen voor de menselijke gezondheid.

Er zal gebruik gemaakt worden van geavanceerde vroege detectiemethoden op basis van spectrale beeldverwerking en classificatie op basis van deep-learning. Infecties worden hiermee nauwkeurig gelokaliseerd en gekwantificeerd. Er worden drie innovatieve prototypen sproeiers ontwikkeld. De geavanceerde spuiter-prototypen en het monitoringsysteem worden in real-time getest onder drie verschillende veldomstandigheden. OPTIMA zal ten slotte de gezondheids-, milieu- en sociaal-economische gevolgen van het voorgestelde IPM-systeem beoordelen in vergelijking met conventionele systemen.

Publicaties