Project

Protein Functionality

Een onontgonnen bron van eiwitten zijn degenen die landbouwafval of zijstromen samenstellen, zoals bladeren en stengels van veel tuinbouwgewassen. Dit project onderzoekt synergieën tussen verschillende disciplines om eiwitfunctionaliteit in de plant, hun rol in dierlijke/menselijke lichamen, en in verwerking tot voedsel/voederproducten beter te begrijpen.

Een onontgonnen bron van eiwitten zijn degenen die de zijstroom van de landbouw samenstellen, waarvan de mogelijkheden vrijwel onbestudeerd zijn. Deze omvatten bladeren en stengels van veel tuinbouwgewassen, zoals tomaten, komkommers of paprika's, die geen doelwit zijn geweest van veredelingsinspanningen. Een betere kennis en benutting van deze eiwitten zal op twee manieren bijdragen aan de eiwittransitie:

i) door een nieuwe eiwitbron te bieden - meer en betere eiwitten door de bestaande set eiwitten voor voedsel te diversifiëren.

ii) het verschaffen van alternatieve eiwitbronnen voor voeder - anders dan soja.

Om deze kloof te dichten, stellen we een multidisciplinaire aanpak voor om eiwitfunctionaliteit van plantaardige zijstromen voor voedsel- en voedertoepassingen te onderzoeken.

Doel

Het doel van dit project is om structuur te begrijpen - functionele relaties van plantaardige eiwitten op verschillende niveaus:

i) fysisch - welke eiwitten de juiste functionaliteiten hebben voor verschillende voedselproducten.

ii) biologische functies en functionaliteiten in planten (overleving van de plant) en bij dieren (diervoeding en gezondheid).

Verder willen we nieuwe tools ontwikkelen om kwantitatief eiwitfunctionaliteiten op de verschillende niveaus te bestuderen. In het bijzonder willen we:

a) een op elkaar afgestemde strategie opzetten om nieuwe eiwitingrediënten te ontwikkelen, waarbij de productie van plantaardige materialen, bio- en technofunctionaliteit en chemische karakterisering van de verkregen eiwitingrediënten worden gecombineerd.

b) karakteriseren van functionaliteiten van eiwitten in plantoverleving en -prestaties.

c) beoordelen van de voedings- en gezondheidsbevorderende eigenschappen van geselecteerde eiwitbronnen in vee.

Publicaties