Project

Resolve, REnewable SOLVEnts with high performance in applications and improved toxicity profiles

De doelstelling van de Nederlandse (en andere) partners in dit project is het ontwikkelen van nieuwe, veilige biobased oplosmiddelen op basis van koolhydraten, als vervanging van een aantal huidige op fossiele grondstoffen gebaseerde oplosmiddelen met ongewenste gezondheidseffecten.

Het project omvat het ontwerpen en de synthese van nieuwe biobased oplosmiddelen, het testen van deze stoffen in gerichte toepassingen, het testen van de toxiciteit en het modelleren van technische, economische en maatschappelijke impact van mogelijke introductie in de markt.

Resultaat

De beoogde output van het project is de ontwikkeling van minstens twee nieuwe niet-aromatische alternatieven voor het petrochemische oplosmiddel tolueen en minstens twee nieuwe, stikstofvrije alternatieven voor de reprotoxische petrochemische oplosmiddelen NMP en DMAc. Daarnaast zal inzicht worden verkregen in chemisch-katalytische conversie van koolhydraten (en derivaten) naar oplosmiddelen, en een breed overzicht van de verschillende toxiciteitseffecten van koolhydraatderivaten en biobased chemische intermediairen.

Samenwerking met bedrijven

• Avantium Chemicals BV (NL)
  • BioDetection Systems BV (NL)
  • Process Design Center BV (NL)