Project

Rubberpaardenbloem als multi-purpose gewas voor rubber en furan-based polymeren

Rubberpaardenbloem is een unieke plant vanwege zijn productie van zowel hoogkwalitatieve natuurrubber, als ook inuline. Daarnaast is Taraxacum een bijzondere soort vanwege de aanwezigheid van sexuele lijnen en lijnen met apomixis. Zowel rubber als inuline worden gezien als feedstocks voor de biobased economy: rubber voor de rubberindustrie, en inuline als bron voor fructose dat een interessant platformchemicalie is. Zo is fructose de beste suiker als feedstock voor FDCA voor bio-plastics.

Inzicht in de genoomachtergrond van rubber- en inulinesynthese wordt mogelijk met behulp van een referentiegenoom. Alleen met een referentiegenoom kan high throughput analyse van verschillende (honderden) Taraxacum soorten, hybrides, fusieproducten op grote schaal uitgevoerd worden waarmee kennis ontwikkeld wordt op gebied van rubber- en inulinesynthese. Aangezien er ook referentiegenomen gegenereerd zijn voor sla en cichorei, kan er nu inzicht verkregen worden in wat op genetisch niveau het verschil maakt tussen goede rubberkwaliteit en kwantiteit en inuline biosynthese tussen deze aan elkaar verwante plantensoorten.

Een andere bijzonder eigenschap van Taraxacum is apomixis, de asexuele reproductie zonder fertilisatie, een eigenschap die van essentieel belang is voor veredelaars omdat een exacte replica van de moederplant verkregen kan worden. Deze eigenschap heeft groot potentieel voor gewasverbetering en voor wereldwijde productie, beide zeer belangrijk voor een Biobased Economy die afhankelijk is van biomassa, zowel voor food als non-food producten.

In dit project willen we de opslag en extractiemethode koppelen aan de genetische kennis van de regulatie van de biosynthese in de plant. Door kennis te vergaren over de regulatie van synthese kan er gestuurd worden voor een optimale constitutie van beide producten in de plant, optimaal voor de extractie.

Publicaties