
Project
Vectoroverdraagbare opkomende dierziekten in beeld
Uitbraken van vectorovergedragen opkomende dierziekten hebben in het laatste decennium een aantal keer plaatsgevonden in Nederland (BTV, SBV) net als in andere Europese landen (WNV, CCHFV, Tularemia). Risicoanalyse kan helpen om een objectieve prioritering van belang van dierziekten te maken en surveillance efficiënter te maken (risk-based surveillance).
In dit project zal er voor een aantal vectorovergedragen opkomende dierziekten een risicoanalyse worden uitgevoerd met het FEVER risicobeoordelingsraamwerk. Vanuit deze risicoanalyse zullen kennislacunes worden geïdentificeerd. Er zal worden gekeken in hoeverre er al aandacht wordt gegeven aan deze kennislacunes in lopend of uitgezet onderzoek. In het laatste deel van het project zal methodologie voor risk-based surveillance, ontwikkeld in het EMIDA-ERANET project VICE, worden aangepast aan de Nederlandse situatie.
-
An early warning system for Bleu Tongue Virus based on a Joint Risk Score assessment of milk production data for the years 2005-2007
: Central Veterinary Institute of Wageningen UR -
Gaps and challenges for emerging and re-emerging vector-borne livestock diseases in the Netherlands.
Lelystad : Central Veterinary Institute -
Gaps en challenges for emerging and re-emerging vector-borne livestock diseases in the Netherlands
-
Risk assessment of seven Vector-borne diseases for the Netherlands
Lelystad : Central Veterinary Institute (CVI report 15/CVI0072) - p.